Politicieni cu două fețe // Au pledat în PMAN pentru uninominal, iar acum vor anularea votului mixt

nicolae_negru

Nu toți politicienii care au lansat sau susțin inițiativa de anulare prin referendum a sistemului mixt de vot sunt sinceri. O spune editorialistul Nicolae Negru într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

”Pe unii i-am auzit în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pledând pentru pentru sistemul uninominal de alegere a deputaţilor, adică deputaţii să fie aleşi aşa cum sunt aleşi preşedinţii”, explică jurnalistul.

Acesta nu dă nici un nume, dar printre cei care au promovat anterior votul uninominal au fost Partidul Liberal Democrat, dar și Andrei Năstase, în timpul protestelor care au dus la formarea Platformei DA.

Nicolae Negru mai este de părere că inițiativa dată, susținută de PCRM, PAS, PPDA și PN este îndreptată strict împotriva Partidului Democrat din Moldova.

”Această mişcare sau această iniţiativă are în spatele ei şi o conotaţie politică, fiindcă dacă ar fi fost alt partid la guvernare şi adopta această schimbare a Codului Electoral, probabil că societatea civilă nu avea să pornească împotriva acestei idei, împotriva acestui sistem electoral”, mai spune Nicolae Negru.

În opinia lui, unele organizații neguvernamentale care s-au pronunțat pentru schimbarea sistemului electoral sunt implicate în politică și vor fi folosite în calitate de paravan de unele partide.

”Unii dintre ei au o agendă politică şi încă mai vreau să spun că resursele acestor ONG-uri nu sunt atât de mari, încât să poată organiza ele un referendum şi desigur că societatea civilă va fi doar o pălărie deasupra unor acţiuni ale partidelor, fiindcă resursele evident că o să vină de la aceste partide, care sunt interesate”, explică editorialistul.

sursa: evenimentul.md

You may also like

Comments are closed.

By