PERCHEZIȚII în mai multe primării din țară, primăria Chișinău și fostul Minister al Mediului (UPDATE)

cna

UPDATE // Nouă persoane, printre care primarii din satele Ghelăuza şi Găleşti din raionul Străşeni, un consilier raional şi un şef de la Fondul Ecologic, dar şi reprezentanţii unor agenţi economici, au fost reţinute astăzi de CNA şi procurorii anticorupție.

Procurorii au documentat un şir de licitaţii publice privind construcţia sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în mai multe localităţi, în urma cărora au câştigat companiile gestionate din umbră de un singur beneficiar. Acesta ar fi gestionat întreaga schemă infracţională care consta în negocierea cu factorii de decizie din cadrul Fondului Ecologic Naţional al Ministerului Mediului asupra aprobării finanţării proiectelor, care urmau să fie atribuite primăriilor din ţară. După ce erau identificate localităţile, beneficiarul mergea la responsabilii din teritoriu şi le propunea 5 la sută din valoarea contractului care urma a fi semnat. Ulterior, membrii grupului de lucru din primării aranjau câştigarea licitaţiei de către agentul economic indicat, descalificând alţi aplicanţi.

După semnarea contractelor, acelaşi beneficiar prezenta Fondului Ecologic documente contabile false cu privire la executarea lucrărilor prevăzute în contracte pentru a obţine plăţile indicate. De facto, lucrările nu erau executate, iar Fondul Ecologic transfera bani pe conturile firmelor gestionate de el în baza unor acte fictive, fapt ce a dus la delapidarea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari, de ordinul zecilor de milioane de lei.

UPDATE // 13.40 // În cadrul perchezițiilor de astăzi desfășurate de CNA și PA, până la această oră, au fost reținute patru persoane. Printre reţinuţi este primarul din Ghelăuza şi trei reprezentanţi ai companiilor beneficiare a licitaţiilor trucate, ne-a declarat Angela Starinschi.

UPDATE // 11.30 // Perchezițiile au loc într-un dosar de trucare a unor licitaţii, a declarat pentru Moldova 24, Angela Starinschi, ofițerul de presă al CNA.

Totodată, Starinschi a menționat că acţiuni de urmărire penală au loc şi la câteva companii, beneficiare ale licitaţiilor aranjate.

11.03 // Zeci de percheziţii au loc, la această oră, în mai multe primării din ţară, inclusiv în Primăria Capitalei, informează Deschide.md. Ofiţerii anticorupţie şi procurorii au descins şi în fostul Minister al Mediului, unde desfăşoară acţiuni, potrivit surselor Deschide. Deocamdată nu se ştie în ce dosar are loc operaţiunea.

You may also like

Comments are closed.

By