Guvernul atrage atenția că suportul bugetar de la UE și asistența macrofinanciară nu e același lucru

guvern

Guvernul vine cu precizări privind diferența dintre asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană și suportul bugetar oferit Republicii Moldova, ca urmare a confuziei generată de interpretarea eronată din partea unor instituții mass-media.

Astfel, Executivul și premierul Pavel Filip au informat în comunicările oficiale că suportul bugetar va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent, așa cum a reieșit din discuțiile avute la Bruxelles cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere. Suportul bugetar va fi alocat pentru realizarea a patru programe prevăzute în bugetul pentru 2017.

În același timp, Guvernul nu a menționat nicăieri că banii rezultați în urma Acordului privind asistența macrofinanciara, semnat pe 23 noiembrie 2017, la Bruxelles, ar putea să ajungă în Republica Moldova până la sfârșitul anului curent. Acest lucru, de altfel, ar fi imposibil, având în vedere că în cadrul Acordului au fost stabilite între părți mai multe condiționalități ce urmează să fie îndeplinite în perioada următoare, înaintea eliberării primei tranșe. Asistența macrofinanciară este în sumă totală de 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi acordați sub formă de grant.

Guvernul atrage atenția la diferența dintre cele două finanțări: suportul bugetar și asistența macrofinanciară, având în vedere că mai multe instituții media le-au prezentat eronat ca fiind unul și același lucru, fapt care a generat confuzie în spațiul public.

You may also like

Comments are closed.

By