Fostul șef al Inspectoratului Național de Poliție, Ion Bodrug, dat în căutare prin INTERPOL

bodrug

Fostul șef al Inspectoratului Național de Poliție, colonelul Ion Bodrug, astăzi a fost dat în căutare internațională prin intermediul INTERPOL, după ce la începutul săptămânii procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale l-au anunțat în căutare națională, fiind suspectat de trafic cu arme și corupere pasivă, informează portalul Today.MD.

„Anunțul despre faptul că Ion Bodrug este căutat de către INTERPOl nu a apărut pe site-ul oficial, dat fiind faptul că există o procedură care durează ceva timp, însă vă confirm că astăzi a fost înregistrat în baza de date INTERPOL ca fiind anunțat în căutare internațională de organele de drept de la Chișinău. Respectiv, în cazul în care se va identifica locul aflării lui Ion Bodrug, în unul dintre statele membre INTERPOL, acesta urmează să fie reținut și extrădat în Republica Moldova”, a declarat pentru sursa citată Viorel Tentiu, șeful Biroului Național Central Interpol din Republica Moldova.

Tentiu nu a oferit informații privind locul aflării lui Bodrug, însă, potrivit surselor Today.MD, acesta s-ar afla în Portugalia ori în România.

Fostul șef al IGP, Ion Bodrug, este vizat într-un dosar penal pornit în baza art.324 alin.3 al Codului Penal „Corupere Pasivă”. Potrivit materialului probatoriu, Ion Bodrug, în anul 2013, fiind șef la IGP, ar fi solicitat și luat o mită de 25 de mii de dolari pentru a-i decora pe șase ucraineni cu arme de foc, iar apoi i-ar fi ajutat pe aceștia să le scoată ilegal din țară.

În perioada anului 2013, un oarecare Sergiu M., fost coleg de-a lui Bodrug, i-a înregistrat în cadrul a două asociații obștești, aici este vorba despre „Asociația Internațională a Ofițerilor Organelor de Drept și asociația „Bereta – Cinste și Onoare”, le-a perfectat ucrainenilor legitimații de membri ai asociațiilor, după care i-a determinat pe președinții acestora să intervină către Bodrug cu un demers prin care să solicite ca acesta să-i decoreze pe cei șase ucraineni cu arme de foc pentru diferite merite în calitate de membri, acțiuni pe care nu era în drept să le facă.

Ulterior, Bodrug pentru a emite ordinele de decorare a ucrainenilor cu pistoale, contrar atribuțiilor de serviciu, în vara anului 2013, personal ar fi pretins și primit de la Sergiu M. bani în sumă de 25 000 de dolari. Conform înțelegerii avute cu Sergiu. M, în 2013-2014, Bodrug, făcând exces de putere, i-a decorat cu pistoale pe cei șase și a dispus eliberarea ilegală a autorizațiilor privind scoaterea armelor din țară. Astfel, prin acțiunile sale Bodrug a comis infracțiunea prevăzută de art. 324, alin. 3 (a) și (b) al Codului Penal: coruperea pasivă, pretinderea, acceptare și primirea de către o persoană cu funcție de demnitate publică a unor bunuri care nu i se cuvin, pentru efectuarea unei acțiuni în exercițiul funcției.

You may also like

Comments are closed.

By