16 C
Chișinău
Thursday, April 22, 2021

După aproape 10 ani, activitatea școlilor moldovenești cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană va reveni la normal

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Școlile moldovenești cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană vor activa normal, fără ca pedagogii, părinții și elevii să mai fie persecutați. Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev, au semnat astăzi o decizie protocolară prin care se garantează funcționearea nestingherită a acestor școli.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a precizat că  au fost discutate cu partenerii de la Tiraspol toate aspectele ce țin de buna funcționare a acestor școli, inclusiv a problemei chiriei, care până acum a fost exagerată. El a precizat că urmează să fie stabilită mărimea exactă a chiriei și s-a arătat convins că va fi vorba despre o sumă simbolilcă. De asemenea, va fi garantat accesul liber al profesorilor, părinților, copiilor la aceste instituții, iar infrastructura școlilor va fi îmbunătățită.

”Sperăm ca în timpul apropiat condițiile din aceste școli să fie bune, să contribuie la un proces educațional de calitate și să fie atractive pentru tinerii din regiune”, a spus Bălan. 

Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev a confirmat că subiectul școlilor moldovenești cu predare în grafie latină a fost unul important pentru Chișinău pe motiv că administrația transnistreană a mers în întâmpinare ca să o rezolve.

În regiunea transnistreană activează în prezent opt şcoli cu predare în grafie latină: Liceul “Alexandru cel Bun”, Bender; Liceul “Ştefan cel Mare”, Grigoriopol; Liceul “Lucian Blaga”, Tiraspol; Liceul “Evrica”, Râbnița; Liceul “Mihai Eminescu”, Dubăsari; Gimnaziile din Corjova şi  Roghi, Gimnaziul Internat pentru copiii orfani din Bender.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img