De mâine, Parlamentul va desfășura campania ”Alege o viață fără violență” // Candu: Suntem obligați să sprijinim femeile

Parlament Autobuz Troleibuz Zebra_-3

Parlamentul va desfășura, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, campania cu genericul ”Alege o viață fără violență”, care va cuprinde o serie de acțiuni de popularizare a mesajelor de non-violență împotriva femeilor și fetelor. Cu ocazia lansării campaniei, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a adresat un mesaj video, în care îndeamnă cetățenii să se implice în lupta împotriva violenței.


”Mi-ar plăcea să spun că în anul 2017 nici un bărbat nu hărțuiește și nu bate femeia, dar, din păcate, femeile sunt omorâte în bătaie în țara noastră. Iată de ce apelul meu este adresat nu doar celor care trăiesc în calvarul violenței domestice, mă adresez celor care aud țipete peste perete, celor care cunosc familii unde bătaia este un instrument de comunicare. Parlamentul va continua să monitorizeze subiectul, dar, cel mai important este să monitorizați și voi. Suntem obligați să ne implicăm, să alertăm poliția, să sprijinim femeile și să le ajutăm să depășească statutul de victimă. Această problemă ne privește pe noi toți și faptul că eu nu-mi bat soția nu-mi dă dreptul să stau deoparte”, a declarat Andrian Candu.

În cadrul campaniei, deputații vor transmite mesaje prin care vor încuraja oamenii să se implice, iar în data de 13 decembrie, Parlamentul va organiza audieri publice pe marginea Raportului anual privind combaterea violenței împotriva femeilor.

Totodată, Legislativul a anunțat concurs de mesaje video în cadrul campaniei antiviolență. Concursul se va desfășura în perioada 15-30 noiembrie 2017. Pentru a participa la concurs, toți doritorii urmează să expedieze o înregistrare video, cu durata maximă de 2 minute, în care să militeze împotriva violenței. Autorii celor mai inspirate spoturi vor fi premiați. Înregistrările video, însoțite de datele de contact, pot fi expediate pe adresa de e-mail vizite@parlament.md până pe data de 30 noiembrie 2017.

De asemenea, până la sfârșitul lunii decembrie, deputații și vizitatorii Parlamentului vor purta în piept panglici oranj, în semn de solidaritate cu victimele violenței domestice. În contextul prevenirii și combaterii violenței domestice, în perioada octombrie – noiembrie, Legislativul a organizat 10 forumuri regionale cu participarea a peste 360 de persoane din diferite raioane ale țării. La aceste reuniuni, deputații au discutat cu autoritățile locale, poliția, administrația școlilor și spitalelor despre situația din zonă și au verificat cum sunt implementate normele adoptate în 2016 de Parlament pentru protejarea victimelor violenței. Potrivit statisticilor oficiale, în 2017, în Republica Moldova, 549 de femei și 45 de copii au fost supuși violenței domestice. Pe parcursul anului curent, 15 femei și 2 copii au murit din cauza violenței în familie.

Lansată în anul 1991, Campania „16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen” începe în 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii și se încheie în 10 decembrie, de Ziua Internațională a drepturilor omului.

foto: moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By