Autoritățile îndeamnă populația să utilizeze antibioticele cu atenție sporită și doar la indicația unui specialist

medicamente

Cetățenii RM, lucrătorii medicali și responsabilii din sectorul agrar sunt îndemnați să utilizeze antibioticele cu atenție sporită și să se implice în combaterea fenomenului de rezistență la antibiotice. Apelul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă în contextul Săptămânii Mondiale a Conștientizării Rezistenței la Antibiotice.

Rezistența la antibiotice este considerată una dintre cele mai mari amenințări în domeniul sănătății publice la nivel global. Infecțiile provocate de microorganisme rezistente la preparate antimicrobiene cauzează spitalizarea de lungă durată și implică costuri suplimentare pentru sistemele de sănătate. De asemenea, rezistența antimicrobiană favorizează sporirea numărului de decese din cauza eșecului terapeutic.

Acest fenomen reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova. Rezultatele privind sensibilitatea la preparatele antimicrobiene atestă o rezistență îngrijorătoare faţă de medicamentele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă linie. Astfel, antibioticele constituind circa 10% din numărul total de medicamente utilizate de către cetățenii Republicii Moldova.

În fiecare an, în lume, se înregistrează circa 440.000 de cazuri noi de tuberculoză cu rezistență multiplă la medicamente. Dintre acestea, circa 81.000 de cazuri se înregistrează în Regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, inclusiv Republica Moldova. La fel, peste 380.000 de europeni contractează anual infecţii cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25.000 persoane decedează anual datorită epuizării tuturor resurselor terapeutice.

O atenție sporită se acordă în zootehnie, piscicultură și agricultură, unde antibioticele ar trebui utilizate cu maximă prudență, pentru a evita administrarea excesivă și incorectă a acestor preparate ceea ce ar provoca rezistenţa bacteriilor care se pot răspândi și la oameni prin consumul alimentelor de origine animal.

You may also like

Comments are closed.

By