Alexandru Tănase: Dacă referendumul anti-Chirtoacă nu va trece, va fi o înfrângere usturătoare personală a lui Dodon

tanase3

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că referendumul anti-Chirtoacă, care va avea loc pe 19 noiembrie, este o răzbunare a lui Igor Dodon și că atunci cînd s-a acceptat organizarea plebescitului s-a comis o mare eroare. Totodată, Tănase declară că, în cazul în care referendumul nu va trece, va fi o înfrângere usturătoare pentru șeful statului. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la Impact TV.

„Este un precedent foarte periculos. Ori de câte ori se reconfigurează majoritățile la nivel central sau local nu trebuie să se genereze schimbările primarilor. În acest context este relevant cazul României când a fost creată o nouă majoritate în arlament și care a inițiat demiterea președintelui la acea vreme, Traian Băsescu. Toate reacțiile instituțiilor europene, inclusiv reacția Comisiei de la Veneția au fost negative, deoarece, dacă ar fi să acceptăm că orice reconfigurare a majorității parlamentare ar fi urmată de schimbarea președintelui, nici un președinte și-ar fi dus mandatul până la capăt. Aceeași logică urmează a fi aplicată și situației primarului general.

Daca ai obținut un anumit mandat prin alegeri, acest mandat urmează a fi dus până la capăt. Sancțiunile politice pentru proasta exercitare a acestui mandat pot interveni doar prin alegeri la finalul mandatului. Dorin Chirtoacă nici pe departe nu a fost genul de primar ideal, dar asta nu înseamnă ca mandatul său ar trebui întrerupt prin asemenea instrumente. Dacă referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă nu va trece, va fi o înfrângere usturătoare personală a lui Igor Dodon. Acest referendum nu-i altceva decât vendeta personală a acestuia, împotriva dlui Chirtoacă. Igor Dodon, fiind un tip foarte ambițios și ranchiunos de felul său, el nu a putut să-i ierte lui Chirtoacă înfrângerea la alegerile din 2015”, a declarat Tănase, citat de Timpul.md

Amintim că PSRM a inițiat un referendum prin care vor demiterea primarului general suspendat al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă.

You may also like

Comments are closed.

By