Va fi extins controlul comun la toate punctele de trecere a frontiere moldo-ucrainene: Mai puține operațiuni birocratice și mai puțin timp petrecut în vamă

Screenshot_1

Republica Moldova și Ucraina au semnat Acordul privind controlul în comun în punctele de trecere a frontierei comune. Acordul privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene a fost semnat de către șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari și omologul său ucrainean, Petro Țighikal, în prezența Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, şi Prim-ministrului Ucrainei, Volodimir Groisman.

Un exemplu a fost dat deja în acest sens. Este vorba de punctul de trecere comun de la Pervomaisk-Cuciurgan. Și chiar dacă erau unele voci care își exprimau îngrijorări, s-a dovedit că este un lucru foarte benefic. Și oamenii care trăiesc în regiunea transnistreană, și agenții economici care fac afaceri acolo au înțeles cât de benefic, de fapt, este să ai un punct de trecere comun la frontieră. Mai puține operațiuni birocratice și mai puțim timp petrecut în vamă”, a spus premierul după ceremonia de semnare, cu referire la declarațiile făcute anterior de către administrația de la Tiraspol care acuza Chișinăul și Kievul că, prin controlul comun la hotar, încearcă să pună presiune pe regiunea trasnistreană.

Totodată, premierii Pavel Filip și Volodimir Groisman au anunțat că urmează să fie deschise noi puncte de trecere comună, spre beneficiul cetățenilor și a mediului de afaceri.

„Noi dăm un semnal foarte clar că în timp ce unele țări construiesc granițe și bariere, Republica Moldova și Ucraina construiesc poduri și încearcă să comunice mai bine”, a spus Pavel Filip în cadrul unei conferințe de presă.

Controlul în comun este o formă eficientă a managementului integrat al frontierei, care se practică în multe state ale Uniunii Europene în vederea reducerii timpului la trecerea frontierei, îmbunătățirea infrastructurii punctelor de trecere, schimbului eficient de informații și nu în ultimul rând combaterii fenomenului corupțional.

You may also like

Comments are closed.

By