Suspendarea din funcție a primarului mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, dezbătută la Strasbourg

chirtoaca privesc.jpg544

Situația privind suspendarea din funcție a primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă, va fi dezbătută în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Congresului Autorităților Locale şi Regionale al Consiliului Europei, care începe miercuri, 18 octombrie, la Strasbourg.

Potrivit proiectului de rezoluție ce urmează a fi supus dezbaterilor în ședința zilei de joi, suspendarea primarului Capitalei R. Moldova ridică probleme în ceea ce privește respectarea Cartei europene a autonomiei locale.

Raportoarea Gunn Marit Helgesen, care a efectuat o vizită de documentare la Chișinău, propune Congresului să organizeze o misiune de anchetă care să aibă ca finalitate recomandări pentru autoritățile moldovenești. De asemenea, Congresul urmează să solicite Comisiei de la Veneția să-și dea avizul pe marginea constituționalității referendumului de revocare din funcție a lui Dorin Chirtoacă, plebiscit care, potrivit raportoarei, încalcă unele prevederi ale Cartei autonomiei locale, notează radiochisinau.md.

Documentul mai notează că în 2018, R. Moldova va fi supusă unui monitoring al democrației locale și regionale în urma plângerii depuse de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) care a denunțat o serie de presiuni exercitate asupra aleșilor locali prin urmăririle judiciare pornite împotriva lor.

Dorin Chirtoacă este vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale şi Regionale. Procurorii și instanța de judecată nu i-au permis acestuia să meargă la Strasbourg pentru a participa la forumul european.

Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu din mai 2017.

You may also like

Comments are closed.

By