Ședință comună Guvern-Parlament: Obiectivul nostru este să verificăm impactul normelor aprobate

sedinta comuna guvern parlament

Președintele Parlamentului Andrian Candu și Prim-ministrul Pavel Filip au prezidat astăzi ședința comună Guvern – Parlament, organizată cu scopul de a sincroniza agendele și prioritățile celor două instituții în perioada următoare.

”Obiectivul nostru este să verificăm impactul normelor aprobate, precum și executarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, precum și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Comisiile permanente au elaborat un plan de audieri și la următoarea ședință a Biroului permanent vom aproba documentul. Controlul parlamentar este prioritatea noastră la această etapă pentru că este important să ne asigurăm că legile adoptate funcționează în interesul oamenilor”, a menționat președintele Parlamentului.

Totodată, Andrian Candu a cerut respectarea termenelor de aprobare a legilor luând în calcul procedura de examinare în Parlament. De asemenea, el a menționat că transmiterea unui proiect în Parlament nu înseamnă că lucrul ministerului s-a terminat. ”Este nevoie să se lucreze în colaborare cu comisiile permanente și să fie urmărit parcursul legii până la publicare”, a spus președintele Parlamentului.

Premierul Pavel Filip a menționat că astfel de reuniuni contribuie la accelerarea adoptării măsurilor de modernizare a Republicii Moldova, în contextul acordurilor și angajamentelor asumate pe plan extern.

„Este foarte bine atunci când ne coordonăm acţiunile. Pornind de la această practică, am reuşit să realizăm mai multe obiective pe care le avem în faţa noastră, fie că vorbim de anul 2016, fie că vorbim de prima jumătate a anului 2017. Îmi pare bine că am reuşit să elaborăm atunci un plan de acţiuni unitar, unul foarte bun, care ne ajută să urmărim realizarea acţiunilor”, a declarat Pavel Filip.

În context, șeful Executivului a precizat că pentru primul semestru al anului curent, rata de realizare constituie de 67 %. Din cele 109 de acţiuni incluse în planul unitar au fost realizate 58. Totodată, Pavel Filip a specificat că luna viitoare va fi inițiată actualizarea Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE până în anul 2019, subliniind că este important să fie menținut ritmul în ceea ce privește punerea în aplicare a prevederilor Acordului.

Prim-ministrul s-a referit şi la acţiunile prevăzute pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare din partea UE, menţionând că din cele 10 condiţii pentru a primi prima tranşă din această asistenţă, în valoare de 30 milioane de euro, 4 sunt realizate, 4 în proces de realizare la Parlament şi încă două sunt realizate de Guvern nemijlocit. Astfel că nu sunt restanţe şi se reuşeşte cu realizarea în termen a tuturor condiţionalităţilor.

Membrii Cabinetului de miniștri şi Președinții comisiilor parlamentare au discutat, de asemenea, despre progresul și anumite dificultăți în realizarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare în a doua jumătate a anului 2017, precum și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere RM–UE pentru 2017. De asemenea, a fost analizată realizarea angajamentelor faţă de Fondul Monetar Internaţional şi trasate prioritățile pentru perioada următoare în agenda comună Guvern – Parlament.

You may also like

Comments are closed.

By