23.3 C
Chișinău
Thursday, July 29, 2021

S-a încheiat urmărirea penală în cazul tentativei de omor a lui Vlad Plahotniuc. PCCOCS a prezentat scheme, convorbiri, înregistrări (VIDEO)

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată materialele cauzei penale în privința a șapte persoane, învinuite că au pregătit omorul liderului PD, Vlad Plahotniuc.

Suspecții mai sunt învinuiți și de procurarea, păstrarea ilegală a armelor şi muniţiilor, organizarea intrării şi şederii ilegale pe teritoriul Republicii Moldova a mai multor persoane, precum și infracțiunea de trecere ilegală a frontierei de stat.

Potrivit actelor de învinuire s-a stabilit că, în perioada 2016 – aprilie 2017, Caramalac Grigore a înfiinţat şi a condus un grup criminal organizat, a cărui obiectiv era asasinarea liderului PD.

Inițial, din grupul criminal făceau parte trei persoane apropiate lui Grigore Caramalac. Ulterior, în grup criminal a fost atras un locuitor al regiunii transnistrene, specializat în comiterea omorurilor la comandă. Ultimul având rolul organizării și planificării asasinatului.

În cadrul unei alte cauze penale în care anterior a fost condamnat, la efectuarea percheziției în garajul său, au fost depistate arme și cartușe pentru automatul kalașnikov, trotil, microscheme și un ceas, folosite pentru confecționarea explozibilului artizanal.

Astfel, acesta, potrivit rolului asumat, în scopul organizării şi planificării omorului cetățeanului Vladimir Plahotniuc, conștientizând că va avea nevoie de mai mulți executori și considerând că va putea fi lichidat după săvârșirea atacului, a apelat la un cunoscut de-al său, care locuiește în Ucraina și este liderul unui grup criminal organizat specializat în tâlhării și omoruri la comandă.

Screenshot_2

Liderul grupului criminal organizat din Ucraina, împreună cu alți doi executori, în perioada lunilor octombrie-decembrie 2016, au venit în Republica Moldova de 3 ori, pentru a studia obiectul atentatului, itinerarul, căile de acces, modalitățile de retragere și în final săvârșirea atacului.

În continuare, la 31 martie 2017, grupul de executori, a trecut ilegal frontiera vamală a Republicii Moldova prin localitatea Lesnoie, Ucraina, aflată în apropierea frontierei de stat, unde erau aşteptaţi de membrii grupului criminal din Republica Moldova, care le-au organizau trecerea ilegală a frontierei şi transportarea în mun. Chişinău.

Concomitent, în această perioadă de timp, ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, de către apropiații lui G. Caramalac au fost aduse, patru aruncătoare de grenade cu efect cumulativ calibru 28 RPG 26, două pistoale model CZ cu amortizator, cartușe, stații radio, telefoane mobile de unică folosință, obiecte pentru deghizare (perucă, barbă, impermeabil), pe care le păstrau la domiciliul acestora.

Totodată, la indicațiile organizatorilor a fost închiriat un apartament în sectorul Botanica, pe str. Sarmisegetusa, unde au fost cazați executorii. Suplimentar a fost procurat un automobil cu numere de înmatriculare poloneze, destinat pentru retragerea executorilor, după efectuarea împușcăturilor cu aruncătoarele de grenade.

De menționat că, majoritatea persoanelor implicate la săvârșirea infracțiunilor, atât de pe teritoriul Republicii Moldova, cât și de pe teritoriul Ucrainei, au dat declarații referitoare la circumstanțele pregătirii de omor.

Pentru comiterea infracțiunilor incriminate, inculpații riscă următoarele pedepse:

– Fapta de omor intenţionat se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 20 de ani.

– Pentru purtarea, păstrarea, ilegală a armelor şi muniţiilor, sustragerea lor, poate fi aplicat o pedeapsă cu închisoare de la 2 la 7 ani.

– Pentru organizarea migraţiei ilegale poate fi aplicată o pedepsesc cu amendă în mărime de la 1150 la 1350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani.

– Pentru trecerea ilegală a frontierei de stat poate fi aplicată o pedeapsă cu amendă în mărime de până la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Declarațiile figuranților, schemele și înregistrările le puteți urmări în imaginile de mai jos:

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img