13 C
Chișinău
Monday, April 19, 2021

PD spune STOP închiderii școlilor, a taxelor plătite de profesori și cere un program de instruire adaptat psihologiei elevilor

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Partidul Democrat a luat astăzi decizia de a stopa închiderea școlilor din R. Moldova, în acest sens urmând să fie făcute demersurile necesare. Anunțul a fost făcut de către liderul PD, Vlad Plahotniuc după ședința săptămânală a formațiunii.

Împreună cu colegii de partid am solicitat de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării o analiză pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în acest domeniu și ce trebuie să facem noi mai departe. Orice reformă și optimizare pe care o facem noi, trebuie să aibă o față umană și să pornească de la necesitățile oamenilor și realitățile sociale. Altfel sunt posibile eșecuri.

Democratul a menționat că reforma făcută de guvernarea precedentă, făcând referire și la fostul ministru al Educației, Maia Sandu, a fost un eșec, iar consecințele sunt dramatice.

Închiderea școlilor a fost un proces demarat de cei care au administrat domeniul educației în guvernarea prcedentă. Foarte mulți au scris pe adresa partidului și mie personal în legătură cu ceea ce se întâmplă după închiderea școlilor. Reforma din educație a avut multe calcule greșite și ca rezultat consecințe dramatice pentru zeci și zeci de comunități. Constatăm erori serioase în implementarea programului de formare al educației deoarece au avut de suferit prea multe persoane, mulți copii, părinți și profesori.

Totodată, Vlad Plahotniuc a adăugat că acest subiect va fi analizat minuțios și vor fi demarate discuții cu reprezentanții administrațiilor publice locale, conducerea Ministerului Educației, directorii de școli, profesorii și alte persoane competente din domeniu.

Nicio școală nu va fi închisă până nu evaluăm minuțios experiența precedentă a optimizărilor în fiecare caz aparte și identificăm soluții care nu ar afecta interesele cetățenilor.

La fel, PD va propune să fie simplificată munca profesorilor pentru ca dascălii nu fie impuși să scrie rapoarte și evaluări.

În cadrul conferinței, Vlad Plahotniuc s-a referit și la taxele suplimentare percepute de la profesori, cerând să fie eliminate.

Urmare a reformelor, profesorii sunt sufocați nu doar de rapoarte, dar sunt impuși să plătească taxe pentru cursuri de formare continuă și să suporte costuri logistice. Am solicitat reprezentanților PD din Guvern să găsească soluții pentru a elimina aceste taxe.

Cât privește programul supraîncărcat al elevilor, Plahotniuc a spus că PD susține elaborarea unui program de instruire mai adaptat psihologiei copiilor, „care să sporească eficiența procesului educațional, dar nu să năucească, distrugându-le orice dorință de a învăța ceva”.

foto: ntv.md / video: privesc.eu

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img