Pavel Filip a primit asigurări că vor fi respectate drepturile minorităților etnice și că problema școlilor cu predare în limba română va fi rezolvată cât mai rapid

filip groisman4

Problema școlilor cu predare în limba română din Ucraina a fost unul dintre subiectele discutate de către primul ministru Pavel Filip și omologul său ucrainean, Volodimir Groisman, în cadrul întrevederii de ieri, care a avut loc la Chișinău. Premierul Filip a primit asigurări de la partea ucraineană privind respectarea drepturilor minorităților etnice și rezolvarea cât mai rapidă a problemei create.

Un subiect aparte a fost grija față de comunitățile noastre etno-culturale. Aici vorbesc despre moldovenii și românii care s-au declarat și trăiesc în Ucraina. Este o comunitate foarte mare, peste 400 mii de oameni. Și luând în considerare legea cu privirea la învățământ care a fost aprobată în Ucraina, desigur că avem îngrijorări ca toți moldovenii și românii să poată face studiile în Ucraina în limba lor maternă, în limba română. Și din punctul acesta de vedere avem asigurările că va fi respectat dreptul minorităților naționale. De fapt, noi nici nu punem la îndoială acest lucru”, a declarat Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă.

Pavel Filip a menționat că acest subiect va fi discutat în detalii de către premierul ucrainean Groisman și ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, în cadrul vizitei pe care aceasta o va avea la Kiev în data de 20 octombrie.

Noi înțelegem poate mai bine ca alții cât de important este obiectivul consolidării învățării limbii de stat ales luând în considerare războiul hibrid care se duce în această regiune. De aceea am convenit cu prim-ministrul Groisman că desigur vor fi protejate interesele minorităților naționale, într-așa mod încât acest obiectiv să fie realizat”, a adăugat prim-ministrul moldovean.

Amintim că, în data de 5 septembrie, președintele Petro Poroşenko a promulgat Legea Educației, care restricționează predarea în școlile din Ucraina în limba minorităților naționale. Noua lege prevede introducerea treptată a noului sistem şi, prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. Prima etapă a reformei urmează să înceapă pe 1 septembrie 2018 și va viza clasele primare şi grădinițele. Predarea disciplinelor școlare în limbă română va rămâne doar pentru clasele primare. De la 1 septembrie 2022, reforma se va implementa în clasele medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12). Reforma sistemului de învățământ din Ucraina a nemulțumit românii și moldovenii care locuiesc pe teritoriul Ucrainei.

You may also like

Comments are closed.

By