Parlamentul a aprobat, în I lectură, rectificarea Legii bugetului de stat pentru 2017

G76Q1142

Deputații au votat astăzi, în prima lectură, rectificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2017.

Temei pentru ajustarea indicatorilor bugetari în partea de venituri a servit creșterea încasărilor la impozite și taxe, în primele opt luni ale anului curent. Astfel, veniturile bugetului public național se majorează cu peste 1 mlrd 263 mln lei. Principalele majorări sunt datorate veniturilor mai mari din taxa pe valoare adăugată la mărfurile importate, impozitul pe venit al persoanelor fizice și juridice, accizele la autoturismele importante, taxele pentru comerțul exterior etc.

Totodată, partea de cheltuieli se estimează a fi majorată cu 1 mlrd 138 mln lei, iar deficitul se reduce cu 125,4 mln lei. S-au mărit cheltuielile de personal prin majorarea salariilor cadrelor didactice cu 11,3 la sută și a angajaților salariați conform Rețelei tarifare unice din domeniu învățământului cu 10%, de la 1 septembrie curent. La fel, s-au majorat cheltuielile pentru bunuri și servicii, pentru prestații sociale, cele pentru achitarea dobânzilor aferente datoriei de stat interne etc.

Tot astăzi, deputații au aprobat, în prima lectură, modificarea articolului 9 din Legea bugetului de stat pentru anul 2017, prin care se stipulează prețul minim de comercializare cu amănuntul pentru țigarete. Astfel, nivelul prețului minim de comercializare cu amănuntul pentru un pachet de țigarete fără filtru ovale va constitui 10 lei, comparativ cu 7 lei în prezent, iar prețul minim pentru un pachet de țigarete fără filtru cu mundștuc va fi de 12 lei, față de 7 în prezent. Totodată, valoarea prețului minim de comercializare a unui pachet de țigarete cu filtru rămâne de 16 lei.

Proiectele urmează a fi dezbătute și votate în lectură finală în plenul Parlamentului.

You may also like

Comments are closed.

By