Cinci medici din Dubăsari și Criuleni, vor compărea în instanță. Sunt acuzați de moartea unei fetițe de 4 ani

copil spital

Cinci medici vor compărea pe banca acuzaţilor pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldate cu decesul unui pacient.

Procuratura raionului Dubăsari a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a medicilor în judecată.

Este vorba despre:
- un medic din cadrul Oficiului medicilor de familie din satul Pîrîta, raionul Dubăsari;
– un medic din cadrul Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă Dubăsari;
– un medic anesteziolog – reanimatolog de gardă al Spitalului raional Criuleni;
– şeful Secţiei boli infecţioase din cadrul Spitalului raional Criuleni;
– şeful Secţiei reanimare (anestezie şi terapie intensivă) din cadrul Spitalului raional Criuleni.

Potrivit materialelor acumulate de procurori, în intervalul 31 iulie – 2 august 2014, din cauza încălcării, din neglijenţă, de către medicul de familie, iar ulterior şi de către ceilalţi medici, a regulilor de acordare a asistenţei medicale unei fetiţe de 4 ani, care se afla în stare extrem de gravă, micuţa a decedat.

Pe 31 iulie 2014, după ce mama fetiţei s-a adresat medicilor pentru că micuţa avea febră şi dureri, aceştia au examinat-o superficial, au diagnosticat-o incorect cu „amigdalită catarală” şi nu au decis spitalizarea imediată a copilului. Peste 2 zile, după ce fetiţa fusese, totuşi, internată în spital, medicii i-au prescris tratament greşit, aceasta decedînd pe 2 august 2014 în spital.

Pentru elucidarea celor întîmplate procurorii au efectuat o serie de acţiuni de urmărire penală şi au dispus efectuarea expertizelor medico-legale, care au confirmat culpa medicilor în acest caz.

Expertizele au concluzionat că, moartea copilului a survenit în rezultatul infecţiei cu rotavirus, manifestată prin gastroenterocolită acute cu deshidratare şi dezvoltare ulterioară a meningitei, miocarditei, pneumoniei intersiţioale, hepatitei microfocale, complicată cu şocul toxico-infecţios. Fiind internată în spital, copila a primit un tratament care nu corespundea cerinţelor Protocolului Clinic Naţional, fapt confirmat şi de către Comisia Ministerului Sănătăţii. De asemenea, din raportul de expertiză mai reiese că, în cazul în care, imediat după spitalizare, copilul ar fi beneficiat de un consult oportun al serviciului AVIASAN, şansele de supravieţuire a acesteia ar fi fost mult mai mari.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, medicii riscă închisoare de pînă la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

You may also like

Comments are closed.

By