Alexandru Tănase: Parlamentului i s-a deschis calea pentru a iniția procedura de suspendare

tanase tvr

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, declară că acum, după decizia de astăzi a CC, Parlamentului i s-a deschis calea să inițieze procedura de suspendare a președintelui Igor Dodon. Decizia de astăzi îi permite Parlamentului să creeze câteva comisii sau o comisie de anchetă, a declarat Tănase în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Este suficient hotărârea Curții, dar totuși aș veni cu recomandări în adresa Parlamentului. Este bine ca Parlamentul să reglementeze acest proces. La modul practic Parlamentul trebuie să solicite acest aviz de la Curtea Constituțională, abia după aceasta președintele Parlamentului ar putea să îl substituie pe șeful statului. Este o dezlegare a situației, dar e o jumătate de măsură. Sancțiunea pentru încălcarea Constituției este impeachmentul”, a spus Alexandru Tănase, citat de Agora.

Totodată, ex-președintele Curții a adăugat că, în cazul în care președintele țării va veni și în continuare cu refuzuri similare, Guvernul va trebui să vină cu sesizări la CC pe fiecare caz.

Amintim că astăzi, Curtea Constituțională a constatat că șeful statului nu are drept de veto în cazul numirii candidatului de către Guvern, a încălcat Constituția atunci când a refuzat numirea candidatului Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării și că pentru nerespectarea Constituției este pasibil de a fi suspendat din funcție.

foto arhivă: tvrmoldova.md

You may also like

Comments are closed.

By