Uraganul Irma // Nivelul de alertă a fost ridicat în Cuba. Circa 10.000 de turiști evacuați

irma3a

În așteptarea uraganului Irma, apărarea civilă din Cuba a ridicat joi nivelul de alertă în șapte provincii din centrul și estul țării, unde aproape 10.000 de turiști străini au fost evacuați, relatează AFP.

Statul major al Apărării civile, care reacționează prompt la astfel de fenomene meteo, a decretat “fază de alertă” în provinciile estice Guantanamo, Santiago de Cuba, Granma, Holguin, Las Tunas și centrale Camaguey și Ciego de Avila.

“Faza de alertă” prevede în special interdicția totală de circulație și tăierea preventivă a curentului electric. Agențiile de stat au primit instrucțiuni “să sporească măsurile de securitate pentru a limita mișcările de persoane și de vehicule, precum și alte activități care pot pune vieți în pericol”, notează Agerpres.

În plus, “faza de alertă” a fost menținută la Villa Clara (centru) și extinsă la provinciile vecine Sancti Spiritus, Cienfuegos și Matanzas.

Regiunea Havana și cele peste două milioane de locuitori ai săi, care ar putea fi scutită de rafalele cele mai violente, a fost pentru moment menținută în “fază informativă”.

În zonele turistice cele mai amenințate, în special în insulițele (“cayos”) din partea de nord și nord-est a țării, mai multe mii de turiști străini au fost evacuați, a anunțat Ministerul Turismului.

La Cayo Coco, Cayo Guillermo și Cayo Santa Maria, celebre pentru plajele lor cu nisip alb, peste 6.000 de turiști au fost mutați spre stațiunea balneară Varadero și Havana, situate teoretic în afara zonei de pericol.

În provincia Camaguey, unde se află numeroase hoteluri, peste 2.400 de turiști au fost de asemenea evacuați spre interiorul insulei.

Uraganul de categoria a 5 se îndrepta joi spre Republica Dominicană și Haiti și este așteptat vineri seară în Cuba.

Totuși, Cuba ar urma să nu fie atinsă de ochiul uraganului distrugător, potrivit previziunilor Centrului american al uraganelor (NHC), notează AFP.

You may also like

Comments are closed.

By