Uraganul Irma a făcut prăpăd în Florida // Cel puțin trei morți. Va costa SUA minim 200 miliarde de dolari

h_53760775-1024x750

Uraganul Irma şi-a pierdut din intensitate, fiind clasat drept un uragan de categoria 1. Furtuna a provocat trei decese pe teritoriul Statelor Unite, iar daunele provocate de uraganele Irma şi Harvey depăşesc dezastrul provocat de Katrina în 2005.

În noaptea de duminică spre luni, uraganul Irma a străbătut coasta de vest a Floridei unde a răsturnat palmieri, a smuls stâlpi electrici şi a deversat ploi diluviene.

Astăzi, vântul nu mai bate cu aceeaşi putere și locuitorii zonelor afectate se vor întoarce la casele lor, pentru a vedea cât de mari sunt pagubele. În schimb, uraganul amenință orașul Tampa. Această regiune nu a mai fost lovită de un uragan major din 1921.

Potrivit BBC, o mare parte din nordul oraşului Miami este lipsită de electricitate din cauza deteriorării transformatoarelor.

Partea centrală şi partea superioară a Florida Keys – unde rafalele de vând au fost şi de 200 km/h – sunt puternic lovite de uragan, potrivit The Miami Herald.

În Monroe, autorităţile au anunţat că s-ar putea confrunta cu victime, întreaga situaţie fiind descrisă drept o “criză umanitară”. Uraganul Katrina a devastat și New Orleans.

h_53760767-1024x688

h_53760784-1024x724

h_53761218-1024x652

h_53760187-1024x620

h_53760768-1024x706

NBC 6 scrie că au avut loc mai multe arestări în Fort Lauderdale şi în Miami, după ce zeci de tineri au încercat să profite de pe urma uraganului şi au intrat să fure din case, magazine şi instituţii. Un băiat de 17 ani a fost împuşcat.

”Staţi acasă şi aveţi grijă de cei dragi. Fiţi mulţumiţi că sunteţi în siguranţă”, a fost unul din răspunsurile autorităţilor, care atrag atenţia că nu merită să intri în închisoare pentru o pereche de tenişi.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a afirmat, luni, că uraganul Irma este un mare dezastru, exact în momentul în care Irma lovea Florida, adăugând că îşi doreşte să se deplaseze în acest stat pentru a discuta cu autorităţile locale.

”Vestea proastă este că acesta este un mare monstru. În acest moment, sunt îngrijorat pentru vieţile oamenilor, nu de costuri. Sper că nu sunt foarte mulţi oameni în calea uraganului”, a declarat preşedintele SUA.

Donald Trump a aprobat trimiterea de ajutoare federale suplimentare către statul Florida pentru a ajuta autorităţile locale în eforturile de combatere a pagubelor provocate de uragan. Acest program de asistenţă include granturi pentru reparaţiile locuinţelor distruse sau pentru asigurarea adăposturilor temporare, dar acoperă şi pierderile bunurilor neasigurate.

Potrivit estimărilor analiștilor, uraganul Irma va costa undeva la 200 de miliarde de dolari.

Anterior, Irma a ucis peste 25 de oameni în Caraibe, unde mai multe insule au fost devastate.

You may also like

Comments are closed.

By