RĂZBOI între Filip și Dodon // Unul – PERMITE plecarea militarilor în Ucraina, celălalt – INTERZICE și suspendă hotărârea Guvernului

21078797_2057672640925397_3919943996140681691_n

Militarii moldoveni care intenționează să participe la un exercițiu în Ucraina ba își fac bagajele, ba le desfac. După ce șeful statului a interzis ieri participarea contingentului Armatei Naționale la exercițiile militare „Rapid Trident”, astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip a decis ca militarii să plece în Ucraina, menționând că „Guvernul este obligat să asigure creșterea capabilității Armatei Naționale” și că nu sunt motive pentru a nu participa.

Şeful statului a refuzat participarea contingentului moldovenesc la exerciţii militare în Ucraina. Este al şaselea refuz, pentru că au mai fost altele cinci. În mare parte bugetul pentru aplicaţii şi instruiri e oferit de partenerii noştri de dezvolare. Neparticiparea la aceste deja șase instruiri ar costa mai mult de 5 milioane de lei. Nu pot înţelege care sunt argumentele. Nu sunt argumente şi temeiuri plauzibile. Nu cred că cineva vrea o armată slabă. Trebuie să clarificăm această situaţie.

La scurt timp după ședința Guvernului, președintele Igor Dodon a suspendat Hotărârea Guvernului care ar fi „încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională”. Vedeți mai jos mesajul integral postat de Igor Dodon pe Facebook.

In conformitate cu prevederile Constitutiei Republicii Moldova am decis sa suspendez Hotarirea Guvernului de astazi privind participarea militarilor moldoveni la exercitii militare in Ukraina.

Pentru prima dată în calitatea mea de șef al statului, am decis să fac uz de dreptul meu constituțional, conform art.88 al. i din Constituția RM care prevede că șeful statului ”suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, pînă la adoptarea hotărîrii definitive a Curţii Constituţionale”.

Astfel constat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3 care prevede că ”Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”.

Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU.

Forțele armate, inclusiv Ministerul Apărării se află într-o stare deplorabila, cea mai critică de pînă acum, din cauza guvernărilor eurounioniste, din anul 2009 pînă în prezent. Aceste structuri trebuie reformate integral, capacitățile dezvoltate în interiorul țării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vîndut armamentul și au adus la o așa situație – vor fi trași la răspundere, inclusiv penală.

Amintim că, la exercițiul multinațional, care va avea loc în perioada 7-23 septembrie, urmau să plece 57 de militari moldoveni. Potrivit Ministerului Apărării, acest stagiu de pregătire are drept scop dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităților de apărare și promovarea imaginii Armatei Naționale. Militarii moldoveni participă anual la acest exercițiu în țara vecină, începând din 1996.

You may also like

Comments are closed.

By