Moldovenii reveniți acasă din Franța vor beneficia de suport în procesul de reintegrare

arc-de-triomphe-1283422_960_720

Migranții moldoveni care revin în țară din Republica Franceză vor beneficia de suport pentru reintegrarea socială, angajarea în câmpul muncii sau pentru inițierea unei afaceri. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri semnarea unui acord moldo-francez.

Conform documentului, suportul va fi oferit în funcție de necesitățile persoanei, dar și a situației sociale și a celei familiale. Astfel, în cazul reintegrării sociale, beneficiarii și familiile acestora vor primi ajutor material și financiar pe o perioadă de maxim șase luni. Resursele financiare oferite vor putea fi utilizate pentru acoperirea necesități casnice, inclusiv pentru achitarea unei părți din chiria locuinței, dar și pentru asigurarea cheltuielilor de sănătate sau a celor de școlarizare.

De asemenea, migranții reveniți acasă din Franța care vor dori să se angajeze în câmpul muncii vor beneficia de servicii de consultanță în alegerea jobului, suport pentru adaptarea și acomodarea la cerințele angajatorului, dar și un adaos de maxim 50 % la salariul brut pe parcursului primului an. Vor primi ajutor și cei care își doresc să-și lanseze propria afacere. Ei vor avea parte de suport pentru realizarea studiului de fezabilitate, dar și pentru formarea tehnică și de calificare a personalului. Totodată, aceștia vor beneficia și de o alocație financiară pentru implementarea ideii de business.

Beneficiarii vor fi selectați în baza criteriilor de eligibilitate de către o comisie formată din reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova și din Republica Franceză.

You may also like

Comments are closed.

By