Ministerul de externe condamnă lansarea unei noi rachete balistice de către Coreea de Nord

test-balistic

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene condamnă lansarea rachetei balistice de către Republica Populară Democrată Coreeană la 15 septembrie 2017.

Survolarea ilegală şi contrară principiilor dreptului internaţional a spaţiului aerian al Japoniei reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii şi suveranităţii acestui stat. Totodată, întreprinderea sistematică a unor astfel de acţiuni reprezintă o violare a numeroaselor rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU, dar şi a apelurilor insistente ale comunităţii internaţionale de a înceta orice test cu rachete balistice.

Republica Moldova împărtăşeşte plenar preocupările profunde ale comunității internaționale fată de aceste acțiuni cu efect destabilizator asupra situației de securitate din peninsula coreeană şi regiunile adiacente. Îndemnăm autoritățile de la Phenian să renunțe la politica de înarmare nucleară şi să se reangajeze într-un dialog politic credibil cu comunitatea internațională.

Amintim că astăzi Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică care ar fi traversat spaţiul aerian al Japoniei. Racheta balistică a fost lansată din districtul Sunan, aflat în apropierea Phenianului. Aceasta ar fi parcurs distanţa de 3.700 de kilometri şi a atins altitudinea de 770 de kilometri, potrivit Armatei sud-coreene.

Comandamentul SUA din Pacific a precizat iniţial că proiectilul ar fi fost o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune.

You may also like

Comments are closed.

By