Mai multe legi refuzate de Dodon vor fi votate din nou, iar apoi trimise pentru a doua oară președintelui

plahotniuc

Parlamentul se va convoca de urgență în ședință pentru a vota mai multe legi importante, respinse de șeful statului. Potrivit liderului PD, Vlad Plahotniuc, această ședință va fi convocată în curând, până la reluarea ședințelor ordinare din această sesiune.

Președintele Republicii Moldova a refuzat într-un mod total nejustificat să promulge și a întors în Legislativ mai multe legi care vizează domenii importante pentru oameni. Este vorba despre legea cu privire la combaterea terorismului. O altă lege întoarsă de președinte este cea privind reforma Academiei de Științe, a fost întoarsă și legea cu privire la energetică, care prevedea mai multă independență, legea tichetelor de masă, o inițiativă care vine să acorde beneficii concrete cetățenilor. Argumentele prin care aceste legi au fost respinse sunt lipsite de substanță, iar consecințele respingerii legilor pot fi doar negative pentru oameni. Am decis să le votăm de urgență din nou, iar apoi să le trimitem pentru a doua oară președintelui țării spre promulgare”.

”Aceste nepromulgări aduc costuri pentru Moldova şi generează restanţe în parcursul european al ţării. Îmi pare rău că Legea privind ştiinţa şi inovarea a fost întoarsă, astfel pe parcursul verii fiind stagnată reforma, în urma căreia bugetul pentru cercetare urma să se dubleze. Legea privind tichetele de masă la fel a fost blocată. Ea vine să ofere confort şi sprijin pentru salariaţi, dar şi să reducă din povara fiscală pentru angajatori”, a spus Pavel Filip.

Conform prevederilor legislației, șeful statului are voie să refuze o singură dată promulgarea unei legi votată de Parlament.

Preşedintele PDM s-a referit şi la situaţia apărută săptămâna trecută legată de plecarea soldaţilor moldoveni la exerciţii militare din Ucraina. Vlad Plahotniuc a menţionat că, din cauza unor decizii strict politice şi geopolitice ale preşedintelui Igor Dodon, Republica Moldova a ratat bani şi programe importante pentru modernizarea forţelor armate. În acelaşi timp, el a catalogat ca inadmisibil modul în care preşedintele Republicii Moldova a ajuns să ameninţe militarii cu sancţiuni pentru că şi-au îndeplinit misiunile. Din acest motiv, urmează să fie identificate soluţii legale pentru ca plecarea militarilor în diferite misiuni, aplicaţii şi exerciţii împreună cu partenerii externi să nu mai depindă de instituţia prezidenţială. Modificările legislative respective ar putea fi făcute în şedinţa specială a Legislativului.

You may also like

Comments are closed.

By