VIDEO // Ședință specială la Parlament. Pe agendă sunt legile respinse de Igor Dodon

parlament.jpg8

Parlamentul se convoacă în ședință plenară cu începere de la ora 10.00. Agenda propusă plenului va include mai multe legi trimise pentru reexaminare Parlamentului de către Președintele Republicii Moldova.

Potrivit art.93 (2) din Constituție, Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămîni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărîrea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

La fel, în ședința de astăzi, Legislativul va dezbate și vota proiectul de lege pentru modificarea legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar care prevede majorarea cu 10% a salariilor de funcție. Potrivit proiectului, de majorare vor beneficia peste 120 mii de angajați din instituțiile de învățământ, cultură și artă, medico-sanitare și asistență socială, cultură fizică și sport, sfera științei și inovării. De asemenea, se vor majora și salariile militarilor, polițiștilor, angajaților din organele apărării naționale, securității statului și ordinii publice, remunerarea cărora se efectuează în baza Rețelei tarifare unice.

Fracțiunea parlamentară a PCRM a anunțat ieri că nu va participa le ședință pe motiv că este „uzurpare a puterii din partea autorităților”.

UPDATE // 12.30 // Parlamentul a votat legile reexaminate în Comisiile parlamentare și urmează a fi transmise președintelui Igor Dodon spre promulgare.

UPDATE // 11.30 // Fracțiunea Socialiștilor a părăsit sala de ședințe.

UPDATE // 10.30 // Liberalul Mihai Ghimpu a declarat că fracțiunea PL a pregătit un proiect de lege prin care cer demisia președintelui Dodon și organizarea unui referendum.

UPDATE // 10.05 // Deputații PLDm au părăsit sala de ședințe.

You may also like

Comments are closed.

By