Klaus Iohannis către Pavel Filip: România trebuie să ajute R. Moldova; cred că se poate acorda a treia tranșă de împrumut

filip iohannis.jpg5

În cadrul vizitei sale la New York, Prim-ministrul Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Președintele României, Klaus Iohannis. Cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor de actualitate de pe agenda relaţiilor bilaterale, precum şi de pe agenda europeană de reforme a Republicii Moldova.

Prim-ministrul a adus mulţumiri Guvernului României pentru asistenţa valoroasă acordată Republicii Moldova, în special alocarea celor două tranșe financiare, susținerea în reparația grădinițelor, acordarea microbuzelor școlare, precum şi cooperarea în domeniul energetic.

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a felicitat pe Premierul Pavel Filip pentru că a reușit să conducă Guvernul într-un mod care ajută cetățenii Republicii Moldova. Șeful statului român a spus în context că România poate și trebuie să ajute Republica Moldova indiferent de abordările unor politicieni.

”România poate să ajute practic Moldova, să-i ajute pe moldoveni. Este important să ajutăm Moldova instituțional: statul moldovenesc, cetățenii moldoveni, instituțiile moldovene, care au nevoie de reforme”, a subliniat Președintele României.

Klaus Iohannis a confirmat disponibilitatea României de a aloca Republicii Moldova cea de-a treia tranșă de împrumut.

„Eu cred că se poate acorda această tranșă. Personal, aștept și cu siguranță ați pregătit un răspuns instituțional cu câteva reforme care vor fi continuate sau lansate. Cert este că în acest fel poate România să ajute Republica Moldova, în sensul să-i ajutăm pe moldoveni pentru că despre asta vorbim și așa cum sunt construite programele cu care venim noi în Moldova credem că este foarte important și această strategie am stabilit-o la nivel de CSAT. Este foarte important să ajutăm Moldova instituțional, nu credem că este important să ajutăm anumiți politicieni, ci este important să ajutăm statul moldovean, cetățenii și instituțiile moldovene și pentru mine este foarte important să ajutăm instituțiile moldovene care au nevoie de reformă și știți mai bine ca mine ce instituții au nevoie de o reformă mai mică și o reformă profundă, însă am toată convingerea că lucrurile vor merge spre mai bine”, a susținut șeful statului.

La finalul întrevederii, Președintele României Klaus Iohannis a încurajat autoritățile moldovenești să progreseze în implementarea reformelor inițiate, subliniind disponibilitatea României de a continua cooperarea cu țara noastră în vederea desfășurării proiectelor destinate modernizării Republicii Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By