Guvernarea sare în ajutorul opoziției „dezorganizate”. Vrea să-i ofere mecanisme de acces la informație

ndu

Guvernarea a decis să vină în ajutorul opoziției și să le ofere acces mai larg la procesele instituționale. În acest sens urmează să fie analizat un proiect de lege, a anunțat astăzi președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ședința PD. Potrivit lui, cetățenii nu mai înțeleg ce vrea opoziția și de ce protestează împotriva votului mixt, dacă tot Maia Sandu și Andrei Năstase au susținut schimbarea sistemului electoral.

Este ridicol ca lideri, cum e Maia Sandu, să solicite retragerea sistemului mixt în situația în care ea vine din PLDM care a susținut schimbarea sistemului electoral în sistemul mixt. Este cinic și inexplicabil la fel comportamentul și solicitarea celuilalt lider, Andrei Năstase, care acum un an solicitau, împreună cu Platforma DA, schimbarea sistemului electoral în sistem mixt, iar acum când guvernarea a schimbat sistemul electoral în sistem mixt, vin cu solicitarea de schimbare a sistemului. Nu se întâmplă nimic decât pur și simplu a aduce o mare confuzie în mintea cetățenilor din RM. Moldovenii nu mai înțeleg ce vrea opoziția și de ce se comportă în felul următor.

În acest context, Andrian Candu a declarat că vor veni cu propuneri prin care să ofere opoziției mecanisme de acces la informație, la platforme instituționale și organe de lucru.

Partidele de opoziție se critică unii pe alții, vin cu poziții diferite, nu prea știu ce vor, iată de ce, luând în considerare că RM are nevoie de o opoziție consolidată, o opoziție care să-și poată să consolideze clar viziunile, am discutat în cadrul partidului posibilitățile de a oferi opoziției unele mecanisme de acces în unele platforme instituționale sau în unele organe de lucru, în așa fel încât să fie mai bine informați, să poată să-și formuleze mai bine propunerile, să aibă acces la actul guvernării în sens de cunoștințe, să înțeleagă mai bine care sunt procesele. Cu alte cuvinte dacă ei nu se pot organiza, să încercăm noi să le dăm o mână de ajutor să se organizeze”, a spus Candu.

Președintele Parlamentului a adăugat că vor veni cu propuneri săptămâna viitoare. La fel va fi solicitat și ajutorul partenerilor de dezvoltare.

…ca să venime cu unele mecanisme de cooperare, dar mai mult cu mecanisme de acces la informații, ori acces la unele lucrări ale Parlamentului, sau Guvernului, inclusiv la unele informații cu caracter secret de stat, dacă va fi nevoie, și altele, cum se întâmplă în unele țări democratice, ca să reușim să avem o opoziție consolidată. Să se trezească la realitate și să înțeleagă că alegerile parlamentare în 2018 vor avea loc în baza sistemului mixt și să se pregătească pentru acele alegeri și să nu umble dintr-o parte în alta să-i perturbeze pe cetățeni, dar și pe partenerii noștri de dezvoltare.

Candu speră ca propunerile cu care va veni guvernarea să unească partidele de opozitie.

Trebuie sa avem un mesaj mai unitar și mai clar din partea lor, asa încât sa înțelegem în sfârșit ce din ceea ce solicită e cu adevărat în interesul oamenilor și dacă exista propuneri constructive în acest sens sa le și rezolvam”, a adăugat Andrian Candu.

You may also like

Comments are closed.

By