Dodon dă din deget Guvernului Filip, cere demisia viceministrului Apărării și pedepsește militarii plecați în Ucraina

dodon

Președintele Igor Dodon a anunțat că a luat câteva decizii și a impus sancțiuni după ce un grup de militari moldoveni a plecat aseară în Ucraina pentru a participa la exercițiile militare „Rapid Trident 2017”.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful statului s-a arătat indignat de plecarea contingentului Armatei Naționale în Ucraina. Igor Dodon a spus că Guvernul a interpretat greșit prevederile legislației și a permis plecarea soldaților fără acordul său, adică a Comandantului Suprem al Forțelor Armate. Președintele i-a dat din deget premierului Filip, amenințându-l cu demisia.

Pe parcursul ultimelor luni, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, nu am permis participarea la mai multe exerciții militare. Atât timp cât nu este conducere la Ministerul Apărării, nu va pleca niciun ostaș la exerciții militare, dar la orice alte activități – misiuni de pacificare, stagieri – fără nicio problemă. Să participe soldații moldoveni la exerciții militare NATO, într-o țară unde au loc conflicte armate? În Ucraina este război, Doamne ferește de o provocare, pentru ce pleacă soldații noștri încolo? De aceea am spus că nu vor merge. (…) Într-o țară prezidențială pentru așa ceva, Guvernul ar trebui să plece. Dar vom ajunge și la asta…”

Având în vedere situația creată, șeful statului a decis să interzică militarilor moldoveni să părăsească țara fără a-i cere acordul, a solicitat demisia viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura, iar pentru cei 57 de militari plecați în Ucraina a dispus retrogradarea în funcții.

1.Conform legislației, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, am semnat astăzi un ordin prin care interzic militarilor Forțelor Armate participarea la exercitii, operațiuni, studii, misiuni, instruiri și altă activitate, desfășurate peste hotarele țării, fără acordul prealabil al Comandantului Suprem. Acest ordin se va aduce imediat la cunoștința întregului efectiv al Forțelor Armate și este obligatoriu spre executare. Militarii care au depus jurământul de credință Patriei sunt obligați să execute ordinele Comandantului Suprem. Nimeni nu părăsește teritoriul RM fără acceptul în scris al Comandantului Suprem.

2. Solicit categoric inițierea procedurii de demisie a viceministrului Apărării, responsabil de tot ce se face în Ministerul Apărării. Au rămas liberali și unioniști și se joacă de-a țara.

3. Am dispus inițierea unei anchete de serviciu în cadrul Forțelor Armate, cu identificarea persoanelor responsabile de încălcarea ordinului comandantului suprem și aplicarea față de aceștia a sancțiunii de retrogradare în grade militare și retrogradare în funcții.

Totodată, Dodon califică acțiunile „samovolnice” ale unor conducători din cadrul Ministerului Apărării ca o abatere disciplinară gravă și de încălcare a jurămîntului militar depus.

You may also like

Comments are closed.

By