DETALII despre perchezițiile de la Primăria Chișinău // Cum era deposedată municipalitatea de terenuri

cna primarie.png7.png

Şeful unei secţii din cadrul Direcției funciare a Primăriei municipiului Chișinău, un subaltern și un om de afaceri au fost reținuți, astăzi, de ofițerii și procurorii anticorupție într-un dosar ce vizează fraude cu terenuri.

Cei trei sunt bănuiți de abuz de serviciu, exprimat prin deposedarea frauduloasă a administrației publice de terenuri, în baza unor titluri executorii, deținute de persoane interpuse.

Funcționarii utilizau bazele de date referitoare la terenurile din municipiul Chișinău, identificând loturi, ce aparțineau municipalității, amplasate convenabil solicitanţilor, ale căror valoare putea fi majorată prin alipirea unor terenuri aferente sau prin schimbarea statului zonei, în vederea înstrăinării acestora în mod fraudulos. Aceștia ar fi acționat de comun acord cu agentul economic, care este suspectat de complicitate la abuz de serviciu.

În unul din cazuri, o familie din Chișinău a obţinut titlu executoriu, printr-o decizie a Curții de Apel, pentru un teren intravilan în scopul construcției unei case de locuit. Dat fiind faptul că familia se afla peste hotare, interesele acesteia au fost reprezentate de un intermediar care, în complicitate cu reprezentanţii Direcţiei funciare şi persoane din alte autorităţi, au identificat un alt teren, cu o valoare mai mare şi cu o amplasare mai favorabilă. După ce au intrat în posesia terenului, aceştia îl înstrăinează unei alte persoane, pentru a şterge urmele infracţiunii.

Schema de preluare frauduloasă a terenurilor Primăriei a fost aplicată în zeci de cazuri, procurorii identificând mai multe loturi, înstrăinate de acelaşi grup de persoane, pe bd.Grigore Vieru, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Puşkin, str. Hânceşti, Cuza-Vodă etc. Acum o lună, în arestul procurorilor au ajuns şase membri ai grupului, printre care doi angajaţi de la “Cadastru”, un om de afaceri şi un beneficiar al unui teren. Alți doi complici, un executor judecătoresc şi un barman, au fost eliberați sub control judiciar, după ce și-au recunoscut vina. Până în prezent, au fost reținute 9 persoane, bănuite că ar fi implicate în această schemă.

Astăzi, mai multe percheziții au avut loc, în birourile funcționarilor de la Direcția funciară a Primăriei Chișinău. Urmare acțiunilor de urmărire penală, cele trei persoane au fost reţinute pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de peste 100 000 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Investigaţiile în acest continuă, iar urmărirea penală este exercitată de către Procuratura Anticorupţie.

imagine arhivă

You may also like

Comments are closed.

By