Cazul Braguța // Au fost reținute cinci persoane, printre care și deținuți

Screenshot_4

Cinci persoane au fost reținute în dosarul Andrei Braguța, cetățeanul care a decedat în Penitenciarul 16-Pruncul. Potrivit Procuraturii Generale, este vorba despre trei polițiști și doi deținuți care s-au aflat în celulă cu bărbatul decedat. Ultimii doi, care între timp au fost eliberați, au ajuns din nou în izolator. Alți doi deținuți, care erau cu Andrei Brăguță în celulă, sunt la fel bănuiți în dosar și se află în custodia statului.

Braguța ar fi fost lovit de mai multe ori la cap, mâini şi cutia toracică de către deținuți, a declarat, într-un briefing de presă, Ion Caracuian, procuror-șef al Secției combatere tortură al PG. El a mai spus că Andrei Braguţa ar fi cerut ajutor în acel moment, însă gardienii au intervenit abia peste o oră și jumătate.

În cadrul aceluiași briefing, procurorul general, Eduard Harunjen, a menționat că Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pentru tortură. Totodată, Harunjen a declarat că se analizează minuțios fiecare minut și interacțiune cu alte persoane în toată perioada cât Andrei Brăguța s-a aflat în custodia statului, adică 252 de ore.

La fel sunt investigate acțiunile întreprinse de persoane din conducerea instituțiilor penitenciarelor, procurori, judecători și medici.

Amintim că, Andrei Braguţa, de 31 de ani, a ajuns pe mâna oamenilor legii în data de 15 august, după ce a fost surprins conducând cu 110 km/h pe traseul Bălți – Sărăteni. Din cauza comportamentului agresiv și inadecvat, acesta a fost reținut. Ulterior, el a decedat în penitenciar. Medicii au constatat că Braguța a murit din cauza unei bronhopneumonii purulente, diagnostic contestat de rudele victimei.

You may also like

Comments are closed.

By