Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, declarat persona non-grata pe teritoriul RM

rogozin

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit viceprim-ministrului Andrei Galbur, diplomatul rus a făcut o serie de declarații și comentarii publice cu caracter neprotenesc, denigrator și ofensator la adresa RM și poporului său.

În particular, voi invoca interviul acordat recent de vicepremierul Rogozin postului de televiziune Rossia 24 în care acesta și-a permis să dea aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova și, implicit, a cetățenilor țării noastre. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare și la adresa autorităților țării noastre cu un pronunțat caracter denigrator și mincinos. Aceste evoluții nu pot calificate în alt mod decât o ingerință crasă în treburile interne ale statului nostru. Mai mult, astfel de declarații nu corespund nici caracterului relațiilor bilaterale pe care RM dorește să le construiască împreună cu Federația Rusă pe bază de respect reciproc. Având în vedere faptul că declarațiile publice făcute de către vicepremierul rus Rogozin afectează în mod serios imaginea și autoritatea țării noastre atât pe plan intern, cât și extern, propun de a-l declara pe Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul țării cu aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicție de intrare și tranzitare a teritorului RM”.

La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că modul în care au fost tratați cetățenii țării noastre și Republica Moldova este inaceptabil.

Consider că e de datoria autorităților, când simțim această nevoie, să protejăm demnitatea cetățenilor și țara noastră. Relațiile noastre cu oricare țară trebuie să fie bazate pe respect reciproc și noi vom fi consecvenți în acest sens”.

Amintim că pe 28 iulie, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin trebuia să aterizeze la Chișinău cu o cursă regulată Moscova-Chișinău. Din cauza interdicţiei impuse de Ucraina, aeronava urma să traverseze spaţiul aerian al României, însă autorităţile de peste Prut s-au opus ca avionul în care era Rogozin să survoleze țara vecină pe motiv că la bord se afla o persoană vizată de sancţiunile Uniunii Europene. După ce avionul a survolat Belarus, Polonia, Slovacia şi Ungaria, a aterizat pe Aeroportul din Minsk, ca apoi să ia zborul spre Moscova. Ulterior, Rogozin a amenințat autoritățile române cu o ripostă.

Într-un interviu acordat pentru NTV, oficialul rus a declarat că va ajunge totuși în Moldova, în septembrie, la invitația ministrului Economiei, Octavian Calmîc, care i-a spus că-i va asigura securitatea.

De menționat că Dmitri Rogozin se află din mai 2014 pe lista cu oficiali ruși care au interdicție de călătorie în Uniunea Europeană, ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia.

You may also like

Comments are closed.

By