Statul Islamic amenință Spania într-o înregistrare video

1502982942_757387_1502984313_album_normal

Gruparea teroristă Statul Islamic a difuzat miercuri o înregistrare video în care îi laudă pe „frații” care au comis atentatele de săptămâna trecută din Catalonia (nord-estul Spaniei) și în care amenință Spania cu noi atacuri dacă nu se retrage din coaliția internațională împotriva grupării, informează EFE și El Pais.

În înregistrare, intitulată „Cucerirea Barcelonei”, difuzată prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram și a cărei autenticitate nu a putut fi verificată, SI îi cere „lui Allah să-i accepte pe frații care au dus la bun sfârșit cucerirea Barcelonei”. În imagini apar doi jihadiști care vorbesc în limba spaniolă, cu toate că unul dintre ei poate fi înțeles cu greu, și care îi laudă pe autorii atentatelor din Catalonia, soldate cu 15 morți și peste o sută de răniți, citează Agerpres.ro.

„Războiul împotriva noastră continuă până în ziua judecății”, spune unul dintre cei doi jihadiști, îmbrăcat în uniformă militară și cu chipul descoperit, în timp ce al doilea jihadist poartă o cagulă.

Primul bărbat spune în continuare că, „chiar dacă nu se poate face hijra (emigrație) în (teritoriile) SI, jihadul nu are frontiere”. „Purtați jihad acolo unde vă aflați, inshallah (cu voia Domnului), Allah va fi mulțumit de voi. Spaniolilor, ați uitat de sângele vărsat al musulmanilor în timpul Inchiziției spaniole. Vom răzbuna crimele voastre (…) care continuă și acum împotriva Statului Islamic”, căci „cu voia lui Allah, Al Andalus ( teritoriul stăpânit de musulmani în Peninsula Iberică în Evul Mediu — n.r.) va fi din nou ceea ce a fost, pământul califatului”, mai spune bărbatul, identificat drept Abu Lais Al Qurdubi, adică Abu Lais „Cordobezul” (din Córdoba, oraș în Andaluzia, sudul Spaniei — n.r.).

În înregistrarea video, care durează aproape trei minute, se perindă numeroase imagini în care apare regele Spaniei, Felipe al VI-lea, și șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

În afara celor doi jihadiști care vorbesc în spaniolă și în timp ce se derulează imagini de la atacul cu furgonetă din Barcelona, o voce din off avertizează în limba arabă că, dacă Spania nu se retrage din alianța internațională condusă de SUA și care luptă împotriva SI în Siria și Irak, „și nu încetează să poarte război, nu vă vom lăsa niciodată în pace”. „Aflați că în casa cruciaților nu există nevinovați”, continuă vocea din off în arabă, pe fondul unor cântece religioase în limbile franceză și arabă, insistând că SI comite atacuri împotriva civililor pentru că „provoacă o durere mai mare”.

În înregistrare, pe fondul unor imagini ale posturilor de televiziune internaționale care au relatat despre atentatul din Bacelona, se mai spune că: „Dacă opresorii închid porțile imigrației, deschideți porțile jihadului”.

Potrivit El Pais, care citează surse din poliția spaniolă, numele real al ‘Cordobezului’ este Muhammad Yasin Ahram Pérez, născut în Córdoba în urmă cu 22 de ani, fiul Tomasei Pérez, o spanioloaică din Málaga (oraș portuar în Andaluzia — n.r.), în vârstă de 41 de ani, și al lui Abdelah Ahram, un marocan de 42 de ani, aflat în prezent în închisoare în Tanger (oraș în nord-vestul Marocului, foarte aproape de strâmtoarea Gibraltar — n.r.) pentru rolul său activ în radicalismul jihadist.

Tomasa Pérez, născută într-o familie catolică, l-a cunoscut pe Abdelah Ahram în 1994 și în 1995 a rămas însărcinată cu primul copil al cuplului, potrivit acelorași surse. La 4 decembrie 2014, Tomasa Pérez a părăsit Spania cu fiii săi (inclusiv cu Muhammad) și a plecat să trăiască în Siria, pentru a se alătura ‘califatului’. Muhammad Yasin este fiul cel mare. Cuplul mai are încă cinci copii, patru băieți — Musa, Islam, Ousama și Qoudama — și o fată, Yunes.

Celălalt individ care apare în video se identifică drept Abu Salman Al Ándalus (Abú Salman ‘Andaluzul’). Cu fața acoperită, din care se văd doar ochii, și cu o pușcă pe umăr, el spune: ‘Fie ca Allah să accepte sacrificiul fraților noștri din Barcelona. Războiul nostru cu voi va dura până la sfârșitul lumii’.

You may also like

Comments are closed.

By