Perchezițiile recente de la Guvern au avut loc în urma unor demersuri făcute de premierul Filip

filip

În cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului, Prim-ministrul Pavel Filip a făcut precizări privind percheziţiile din cadrul Ministerului Educației și cel al Justiției. Primul ministru a menționat că el însuși a sesizat organele de drept după ce a văzut cozi la ministerele respective.

„De multe ori când veneam la Guvern vedeam cozi lângă clădirea Guvernului. M-am interesat ce se întâmplă acolo. Mi-au spus că sunt cei care așteaptă să autorizeze actele de educație și după aceea am văzut care este graficul de lucru. Am făcut niște demersuri ca să se ocupe organele abilitate. Cu părere de rău, constat, şi pentru asta trebuie să ne cerem scuze în faţa cetăţenilor noştri, că există bariere birocratice create artificial de către unii funcţionari”, a menţionat Pavel Filip.

Conform spuselor Premierului, schema folosită la biroul care se ocupă de autentificarea diplomelor de studii era una defectuoasă, şi anume, se lucra de doua ori pe săptămână şi două ore se eliberau actele, astfel creându-se cozi. Această situaţie a favorizat aplicarea schemei în care au fost implicaţi intermediari şi funcţionari publici care pretindeau și primeau mită în schimbul urgentării perfectării diplomelor de studii.

„Astfel de fenomene se mai înregistrează la instituţiile care prestează servicii cetăţenilor. Funcţionarii impun bariere pentru a scoate bani din buzunarele celor care doresc să urgenteze serviciile”, a spus Pavel Filip.

În context, Premierul a cerut organelor competente să ancheteze cazul, iar vinovaţii să fie pedepsiţi, subliniind că aceeași poziție o va avea ori de câte ori va afla despre nereguli și ilegalități în funcționarea instituțiilor statului.

Amintim că, acum două zile, procurorii anticorupţie şi CNA au efectuat 17 percheziții: în două birouri ale Ministerului Educaţiei, în birourile a doi angajaţi ai Ministerului Justiţiei, la doi notari publici, la un birou de traduceri din Chişinău, la domiciliile acestora și în automobile.

Toți făceau parte dintr-un grup, care ar fi acţionat în complicitate. Potrivit materialelor urmăririi penale, intermediarii, care activau sub paravanul unor birouri de traduceri, racolau persoane ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studii şi le propuneau grăbirea procedurii, care, legal durează până la 30 de zile. Pentru serviciile lor, care constau în eliberarea actelor în câteva ore sau zile, ei pretindeau câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse pentru întregul set de acte variau între 250 de euro şi 1500 de euro.

Intermediarii acţionau din numele solicitantului, prin procură, pregăteau pachetul de documente, după care, împreună cu angajaţii Ministerului Educaţiei şi Ministerului Justiţiei organizau autentificarea şi apostilarea actelor.

În urma perchezițiilor, au fost reținute patru persoane, dintre care o angajată a Ministerului Educaţiei şi trei intermediari. Alte persoane urmează să fie citate pentru audieri.

You may also like

Comments are closed.

By