Igor Dodon s-a întâlnit, totuși, cu Dmitri Rogozin la Teheran. Șeful statului a rugat partenerii ruși să se abțină de la sancțiuni

20663970_2031353266890668_978362212968481850_n

După încercarea eșuată din 28 iulie, Președintele Igor Dodon a avut întrevederea mult așteptată cu vice-preşedintele Guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin. Cei doi oficiali s-au văzut la Teheran, Igor Dodon fiind plecat în vizită la invitația guvernului iranian.

Potrivit Președinției, Igor Dodon și Dmitri Rogozin au avut un dialog constructiv în cadrul căruia au discutat în detalii evenimentele din ultimele săptămîni, au precizat starea actuală a relațiilor dintre statele noastre, precum și au stabilit direcțiile de prioritate pentru următoarele luni. Igor Dodon a spus că mizează pe continuarea dialogului cu Dmitri Rogozin în calitatea sa de co-președinte al comisiei interguvernamentale și reprezentant special al președintelui Federației Ruse în problema transnistreană.

”Declararea persona non-grata a domnului Rogozin, co-președinte al comisiei interguvernamentale moldo-ruse, demonstrează nedorința guvernului Moldovei (legitimitatea caruia este contestată de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și de către unii parteneri externi) de a colabora cu guvernul Federatiei Ruse în vederea soluționării problemelor extrem de importante cu care se confruntă agenții economici din Moldova și cetățenii noștri, aflați în Rusia. Aceste acțiuni au drept scop subminarea eforturilor președinților Moldovei și Rusiei de restabilire a dialogului strategic și a parteneriatului dintre țările noastre”, a subliniat Dodon.

Totodată, președintele a menționat că o astfel de poziție este inacceptabilă și nu poate fi admisă de majoritatea covărșitoare a cetățenilor Republicii Moldova, 65% dintre care consideră Rusia un stat prieten și așteaptă de la autoritățile moldovene o colaborare constructivă și reciproc avantajoasă, un parteneriat cu această țară.

Igor Dodon a rugat partenerii ruși să se abțină de la măsuri și sancțiuni care ar afecta interesele cetățenilor simpli și ale agenților economici, menționînd că de la sancțiunile comerciale și migraționale posibile vor suferi nu miniștrii și deputații grupării de la guvernare, ci simplii cetățeni care nu poartă nicio vină, citează Președinția.

”Conștientizînd politica fără de precedent, brutală și neargumentată din punct de vedere a normelor diplomatice, promovată de guvernul moldovean, îndemn partenerii noștri ruși să dea dovadă de înțelepciune, să nu se lase afectați de provocările evidente ale functionarilor moldoveni și să continue agenda pozitivă pe care am stabilit-o cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și pe care am început să o implementăm de la începutul acestui an”, a adăugat șeful statului.

Igor Dodon a spus că în calitate de președinte al Moldovei, și în baza mandatului legitim pe care i l-a acordat poporul țării noastre, va apăra interesele poporului moldovenesc și intenționează să blocheze, folosind toate mijloacele legale posibile, inclusiv boicotarea proiectelor de legi adoptate de către parlament, toate încercarile partidului democrat, aflat la guvernare, de a distruge relațiile noastre cu Federația Rusă. Potrivit președintelui, este inacceptabil să ții ostatic o țară întreagă și să subminezi bazele relațiilor diplomatice interstatale din cauza intereselor înguste de partid și a incercărilor unei formațiuni și a conducerii acesteia de a supraviețui politic.

”Prerogativele și responsabilitățile președintelui în domeniul politicii externe sunt stabilite clar de legea supremă a țării, iar deciziile cardinale, de care depinde viitorul relațiilor bilaterale cu partenerii nostri strategici, trebuie luate doar cu acordul președintelui și discutate în cadrul Consiliului Suprem de Securitate al țării”, a concluzionat Igor Dodon.

Amintim că întâlnirea din 28 iulie a fost zădărnicită după ce avionul de pe cursa Moscova-Chișinău nu a ajuns în Moldova. Dmitri Rogozin urma să se întâlnească cu Igor Dodon şi cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski pentru a participa la manifestaţiile prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a R.Moldova. Din cauza interdicţiei impuse de Ucraina, aeronava urma să traverseze spaţiul aerian al României, însă autorităţile de peste Prut s-au opus ca avionul lui Rogozin să survoleze țara vecină, având în vedere că este vizat de sancțiunile UE. După ce avionul a survolat Belarus, Polonia, Slovacia şi Ungaria, a aterizat pe Aeroportul din Minsk, ca apoi să ia zborul spre Moscova. Aeronava cu pasagerii moldoveni a ajuns la Chișinău cu o întârziere de 8 ore, iar Rogozin amenința cu ripostă, pe rețelele de socializare, autoritățile române.

A doua zi, Guvernul RM l-a declarat persona non-grata pe vicepremierul rus.

You may also like

Comments are closed.

By