Igor Dodon a reacționat la interdicția impusă lui Rogozin, dar și la declarațiile spikerului Candu

dodon candu

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a salutat decizia de astăzi a Guvernului prin care vicepremierul rus, Dmitri Rogozin a fost declarat persona non-grata pe teritoriul RM. În cadrul unei conferințe de bilanț a sesiunii parlamentare, Candu a menționat că oficialul rus a fost preîntâmpinat că este nedorit în Moldova și că venirea lui cu un avion regulat de pe ruta Moscova-Chișinău, pentru a participa la evenimentele din stânga Nistrului, a fost o provocare pe care autoritățile nu o vor tolera.

Noi nu avem ce aniversa și celebra. Noi comemorăm victimele și toți care au luptat pentru integritatea teritorială a RM. Țara rămâne ruptă după 25 de ani de la acel conflict. A fost de neînțeles ce vroia să facă domnul președinte Dodon acolo. Domnul Rogozin știa că nu i se va permite zborul de survol și știa că noi suntem împotriva evenimentului. Faptul că a pus în pericol viața pasagerilor, aflați la bordul acelui avion, îi aparține. Ceea ce a făcut el este o provocare. Și zilele următoare s-a dat în spectacole pe care noi nu le mai tolerăm. În interviul acordat sămbătă, dar și astăzi, acest individ i-a numit pe cei care au luptat în Transnistria „fasciști”, el a numit negocierile cu Guvernul RM „țigăneală” și alte expresii pe care nu le acceptăm.

Candu a mai adăugat că autoritățile RM actuale vor răspunde la toate acuzațiile și ofensele aduse țării noastre și poporului RM, referindu-se inclusiv la decizia Guvernului de astăzi. Totodată, șeful Legislativului a mai spus că Moldova nu va sta în genunchi în fața nimănui indiferent dacă acea țară este mai puternică din punct de vedere militar.

Decizia de astăzi în privinta domnului Rogozin nu este decât un răspuns la atitudinea sa și la ofensele pe care le aduce când are ocazia. Republica Moldova nu va sta în genunchi, moldovenii își au demnitatea sa. Vrem să fim respectați.

Totodată, Candu a adăugat că „amenințările și datul din deget al lui Dodon s-ar putea să presupună încălcare de Constituție (…) Degetele uneori pot fi și rupte (…) Și nu-i stă bine unui președinte să amenințe cu proteste de stradă împotriva unor politici care vin să aducă respect față de țară. Rămâne un semn de întrebare atitudinea, declarațiile, modul în care se comportă Igor Dodon când e vorba de apărat interesele altui stat”.

La rândul său, Președintele Igor Dodon a scris de pe Muntele Athos, acolo unde se află în pelerinaj, că declararea viceprim-ministrului Rusiei persona non-grata e „un act de mare stupiditate politică. Și e un mare deserviciu pentru Moldova și pentru moldoveni”.

Într-o postare pe Facebook, șeful statului a declarat că, prin decizia de astăzi, guvernarea „a implicat Moldova într-un conflict diplomatic și geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac”.

Cu părere de rău pentru Moldova și pentru cetățeni, această guvernare duce țara cu viteză maximă spre un grav accident politic și geopolitic. Cînd ne vom izbi, vom simți cu toții consecințele, pe ani înainte (…) Iar domnului speaker Andrian Candu, care o face pe îndrăznețul de la distanță, îi spun că pentru a demonstra dîrzenie în politică trebuie să ai caracter și voință, sa muncesti, nu doar sa intre in politica pe usa din spate la totul de-a gata. Pentru a „rupe degetele” nu trebuie multă minte, dar trebuie cel puțin un pic de caracter. Vedem noi pina la urma cine, cui si ce ii va rupe…

Amintim că astăzi Guvernul l-a declarat persoană indezirabilă pe Dmitri Rogozin ca urmare a declarațiilor ofensatoare în adresa Republicii Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By