Forțele Navale Române celebrează, astăzi, Ziua Marinei

ziua-marinei-9-1024x678

Mai multe evenimente organizate de Ziua Marinei 2017 au loc, marți, în mai multe orașe din România. La Constanța va avea loc un exercițiu demonstrativ la Forțelor Navale în care sunt implicați 3.000 de militari. Curioșii vor putea vedea două avioane avioane Typhoon ale Marii Britanii şi un avion de căutare şi cercetare submarin al Statelor Unite. Totodată, mii de oameni sunt așteptați pe faleza Dunării din Galați pentru a se distra la concertul susținut de Inna, dar și de numeroși artiști.

Festivitățile încep la ora 9:55, în fața Comandamentului Florei din Constanța, cu intonarea Imnului Național.

Cel mai mare drapel de la malul Mării Negre va fi arborat pe catargul de pe faleză, în timp ce la bordul navelor militarii vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz. Mai apoi, în Portul Tomis va răsuna salutul solemn al celor 21 de salve de tun.

Oficialii prezenți vor susține alocuțiuni, iar de la ora 10:20 va fi oficiat serviciul religios. În tot acest timp, ancore de flori vor fi depuse pe mare.

Zeul Neptun va sosi din larg un sfert de oră mai târziu, în vreme ce la bordul navelor vor fi pornite sirenele. În tot acest timp, mii de oameni vor putea admira un spectacol de efecte pirotehnice care va avea loc pe digul din Portul Tomis.

Exercițiul demonstrativ la care participă 3.000 de militari începe la ora 10:50. Un elicopter Puma Naval va zbura deasupra mării, iar cinci parașutiști militari vor fi lansați de la înălțime. Aceștia vor purta drapelele României, NATO şi UE.

03-ziua-marinei-01

Spectacolul va cuprinde și parada remorcherelor multifuncţionale Voinicul, Vânjosul şi Vârtosul. Mai apoi, scafandrii de la Forțe Speciale vor face salturi din două elicoptere Puma Naval și din două ambarcațiuni rapide.

Șase avioane de vânătoare vor trece pe deasupra dispozitivului de nave și vor executa un atac cu bombe. Pentru prima dată, la manifestările de Ziua Marinei vor participa și două avioane Typhoon.

De la ora 11:20 va avea loc un exercițiu de căutare şi atac submarin inamic. În prim plan vor fi un avion de cercetare P8 Posseidon al SUA şi un elicopter Puma Naval, care va identifica un submarin şi va lansa o geamandură reactivă hidroacustică.

Totodată, în timpul execițiului, va fi lansată o torpilă împotriva submarinului de la bordul unei corvete. Explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive.

Zece minute mai târziu este programat un exercițiu de respindere a desantului maritim. Zece bărci de asalt ale infanteriei marinei vor veni din larg spre faleză și vor executa atacul. În tot acest timp, aeronave F16 şi elicoptere Puma Naval vor simula atacul grupării navelor fluviale, iar o vedetă blindată și un monitor vor respinge atacul aviației și asaltul.

Screenshot_1

De la ora 11:40, navele Gărzii de Coastă vor face un exercițiu demonstrativ de combatere a imigrației ilegale pe mare. Începând cu ora 11:50, fregata „Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul Puma Naval va averiza pe pupa fragabei. Mai apoi, binomul fregată-elicopter va defila prin fața tribunei.

La ora 12.00, va avea loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor şi salutul final. În această secvenţă vor mai fi implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncţional şi câte o navă de la Garda de Coastă, ISU şi ARSVOM.

Mai apoi, dintr-o ambarcațiune vor fi lansați la apă patru scafandri de luptă. Aceștia vor fi recuperați de un elicopter Puma Naval prin procedeul RIG-ROPE. În timpul zborului, scafandrii vor saluta publicul.

După acest moment, la ora 12:20, va avea loc trecerea aviației civile, concomitent cu defilarea delierelor.

La ora 12.45, Muzica Militară a Forţelor Navale încheie activităţile, iar un sfert de oră mai târziu în Portul Tomis încep jocurile marinăreşti, arată sursa citată.

La manifestările organizate de Ziua Marinei 2017 vor participa preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, secretarul de stat pentru armamente, Florin-Lazăr Vlădică, şi şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale.

Spre seară, de la ora 20:00, Muzica Militară a Forțelor Navale susține un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde un pavoaz electric.

Seara se încheie cu retragerea cu torțe a marinerilor militari. Aceasta are loc de la ora 22 pe traseul: Vraja Mării – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa.

Din acest motiv, accesul mai multe străzi din zona peninsulară a Constanței va fi restricționat sau închis mașinilor. Turiștii și constănțenii deopotrivă au la dispoziție rute ocolitoare, recomandate de autoritățile locale.

Peste 10.000 de oameni sunt așteptați să participe la manifestările organizate de Ziua Marinei 2017 la Constanța.

sursa: libertatea.ro

You may also like

Comments are closed.

By