Candu: Este dreptul RM de a cere ajutorul celor mai importanți actori de pe arena internațională pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său

candu

Federația Rusă ar face bine dacă și-ar îndeplini obligațiile internaționale asumate, dacă ar alege calea unui comportament constructiv și ar începe discuțiile despre o posibilă retragere a trupelor sale de pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu să reacționeze negativ la solicitările Guvernării de la Chișinău, care sunt cât se poate de legale și întemeiate. Declarațiile aparțin președintelui Parlamentului, Andrian Candu, făcute pentru portalul media Big Planet.

Potrivit lui Candu, Chișinăul nu intenționează să complice situația actuală, ci va face uz de toate posibilitățile diplomatice pentru a rezolva toate disensiunile dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Mai mult, șeful Legislativului a accentuat că subiectul de bază în acest context rămâne prezența trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene și insistă pe retragerea Grupului Operativ al Forțelor Ruse, dar nu a contingentului de pacificatori din regiune.

”Aceasta este poziția oficială a Republicii Moldova și dreptul guvernării de a cere ajutorul și implicarea celor mai importanți actori de pe arena internațională. Acest lucru este imperios, deoarece prezența unor militari străini pe teritoriul țării noastre reprezintă o încălcarea a Constituției și anume o încălcare a neutralității noastre. Solicitarea pe care am făcut-o la ONU este următorul pas pe care l-am întreprins, după declarația aprobată de Parlament. Și nu ne vom opri aici. Vom activiza toate discuțiile la această temă și pe alte canale, folosindu-ne de sprijinul arenei internaționale”, a declarat Andrian Candu.

Andrian Candu a mai declarat că și prezența trupelor ruse, dar și exercițiile militare pe care le efectuează, sunt ilegale.

”Ele încalcă nu doar legea, dar și înțelegerile pe care le avem cu ei, în special acordul de încetarea a operațiunilor militare în zonă, stabilite încă în 1992. Noi nu vrem să înrăutățim lucrurile, de aceea vom utiliza toate posibilitățile diplomatice pentru a nu permite astfel de acțiuni unilaterale”, a spus Candu.

sursa: democracy.md

You may also like

Comments are closed.

By