Candu // Dmitri Rogozin – persona non-grata în Moldova și punctum

rogozin

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a ținut să menționeze în cadrul unui briefing că, vicepremierul rus rămâne persoană indezirabilă pe teritoriul țării noastre. Declarația a fost făcută în contextul în care președintele Igor Dodon a convocat pentru astăzi ședința Consliului Suprem de Securitate, pe agendă fiind inclus un subiect în acest sens.

Andrian Candu a declarat că decizia luată de Guvern în privința oficialului rus nu va fi anulată sub nicio condiție.

„Ofensele au fost aduse foarte mari”, a spus Candu.

Amintim că Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în Moldova pe 2 august după ce a făcut o serie de declarații și comentarii publice cu caracter neprotenesc, denigrator și ofensator la adresa RM și poporului său.

„Decizia de astăzi în privinta domnului Rogozin nu este decât un răspuns la atitudinea sa și la ofensele pe care le aduce când are ocazia. Republica Moldova nu va sta în genunchi, moldovenii își au demnitatea sa. Vrem să fim respectați”, declara atunci Andrian Candu.

Rogozin a folosit un limbaj mai puţin diplomatic și în cadrul unui interviu, când a vorbit despre delegaţia Guvernului de la Chişinău care a purtat negocieri la Moscova.

„În urmă cu jumătate de an la noi a venit o delegaţie a Guvernului de la Chişinău. Negocierile au fost ca o țigăneală. Au discutat toate problemele minuţios. Au vrut să vorbim şi despre tranzitul unităţilor de transport, exportul de mere şi vinuri, dar şi imigranţi. Au încercat să obțină acordul nostru. Noi nu dorim ca aceste probleme să afecteze oamenii de rând, aşa că le-am mers în întâmpinare. Atunci însă când a fost necesar să fie discutate probleme principiale cu Guvernul Moldovei, ei s-au ascuns ca nişte şoareci”, spunea Rogozin pentru presa rusă.

Totodată Rogozin, actualul vicepremier al Rusiei, a luptat de partea separatiștilor în războiul din Transnistria, în 1992. Rogozin recunoaşte acest lucru în cartea sa, „Vrag Naroda”, publicată în 2008. Tot acolo, politicianul radical îi numește fasciști pe moldovenii și românii care au luptat împotriva separatiștilor pro-ruși, scrie evenimentul.md.

De asemenea, Rogozin a scandalizat opinia pulbică, atunci când a cerut ca regiunea separatistă să revină fără întârziere în componența Federaţiei Ruse. Pentru opiniile expuse în cartea sa de memorii, Rogozin a fost numit fascist de către mai mulți jurnaliști din Rusia.

Menționăm că, speakerul Candu a anunțat că atât reprezentanții din partea Guvernului, cât și a Parlamentului nu vor participa la ședința de astăzi a Consiliului de Securitate. Ulterior, Igor Dodon a amenințat Partidul Democrat și Guvernul că-i va exclude din componența CSS. O nouă ședință va avea loc zilele următoare.

You may also like

Comments are closed.

By