Atenție! Medicii au depistat cazuri de leptospiroză în Chișinău

leptospiroza

Centrul de Sănătate Publică anunță despre câteva cazuri de leptospiroză, depistate în municipiul Chișinău.

Primul bolnav a manifestat simptome de boală la 1 august, când au apărut dureri musculare în membrele inferioare și spate, febră, frisoane, insomnie, cefalee, lipsa poftei de mâncare și dificultăți la urinare. Acesta a chemat ambulanța abia pe 10 august, când apare icterul, fiind spitalizat în IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, în secția de reanimare, cu diagnoza ”insuficiență renală”.

Pe 16 august, bolnavul a fost transferat în secția de reanimare a IMSP Spitalul Clinic Republican de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, cu diagnoza de leptospiroză, confirmată serologic pe data de 17 august.

În rezultatul anchetării epidemiologice, s-a constatat că bolnavul împreună cu un prieten a practicat în ultimele două luni pescuitul manual într-un bazin acvatic improvizat (rămas după inundația din anii precedenți) din sectorul Râșcani. Prietenul acestuia la moment se află la tratament în secția de pulmonologie a IMSP Spitalulului Clinic Municipal „Arhanghelul Mihail” cu semne de boală similară, suspecție la pneumonie și bronșită, ulterior. Pe 17 august a fost transferat la Spitalul „Toma Ciorbă”, iar pe 18 august a fost confirmată aceeași diagnoză.

Leptospiroza este o boală infecțioasă acută, provocată de leptospire și care se manifestă prin febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, mai ales în gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, a sistemului nervos şi cardiovascular.

Sursa de infecţie o constituie şobolanii, șoarecii şi alte rozătoare, dar și animalele domestice: bovinele, porcinele, caninele, câinii. Leptospirele se elimină prin urina acestora, infectând bazinele de apă, solul şi produsele alimentare. Oamenii se pot infecta în timpul scăldatului, pescuitului în lacuri poluate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede. Grupurile de risc profesionale sunt persoanele care contactează cu animalele (veterinarii, zootehnicii, muncitorii din abatoare, industria lactatelor), pescarii, lucrătorii sistemelor de canalizare.

Transmiterea leptospirozei are loc prin contactul direct al omului cu urina animalelor infectate sau cu mediul contaminat cu dejecțiile animalelor (apă, sol), dar se transmite și prin consumul produselor alimentare sau prin apa contaminată. Microbul pătrunde în organism prin piele (fisuri, răni), prin mucoasele orale, nazale sau oculare. Ajunşi în organism, microbii pătrund în sânge, unde se înmulţesc şi apoi sunt transmiși în diverse organe – rinichi, ficat, inimă etc.

Perioada de incubaţie este de la două până la 20 de zile. Boala începe brusc cu frisoane, febră, cefalee severă, dureri musculare, articulare, abdominale, insomnie şi slăbiciune generală. Apar tulburări hemoragice sub formă de erupții cutanate, hemoragii nazale, gastrointestinale. Dacă în asemenea cazuri bolnavul nu se adresează medicului, pot apărea complicaţii ca meningita, hepatita, iridociclita, miocardita, pneumonia, insuficiența renală, iar uneori poate surveni decesul.

Boala evoluează în forme uşoare sau grave cu o durată de 3 – 4 săptămâni, convalescenţa este de lungă durată şi se manifestă printr-o astenie pronunţată. Tratamentul se efectuează doar în conditii spitaliceşti obligatorii. Cu cât spitalizarea este mai precoce, cu atât rezultatele tratamentului sunt mai încurajatoare.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, Centrul de Sănătate Publică mun. Chișinău recomandă :
– evitarea scăldatului în bazinele acvatice negestionate;
– evitarea contactului îndelungat cu apa;
– limitarea expunerii la dejecțiile de origine animală;
– respectarea normelor de igienă – spălatul pe mâini cu săpun, efectuarea dușului după scăldatul în lacuri sau piscine, consumul de apă numai din surse sigure (de preferință – îmbuteliată sau în urma fierberii), păstrarea alimentelor în condiții salubre;
– eradicarea rozătoarelor din arealul uman prin efectuarea deratizării;
– evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de boală diareică sau viroze.

De menționat că, în ultimii ani, în municipiu, nu au fost înregistrate cazuri de leptospiroză.

You may also like

Comments are closed.

By