ANSA vine cu precizări privind ouăle din UE contaminate cu insecticidul Fipronil

800x0_150219327599cebc92

În legătură cu informația apărută în presă, referitor la retragerea ouălor de consum de pe rafturile magazinelor din Olanda, Germania și Belgia din cauza contaminării cu insecticidul Fipronil, a cărui utilizare este interzisă pentru animalele agricole, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor comunică următoarele:

„În Republica Moldova preparatele pe bază de această substanță activă, nu sunt utilizate în tratamentul și profilaxia bolilor parazitare la păsări. Totodată aducem la cunoștința consumătorilor că importul în Republica Moldova a ouălor de consum din UE nu se efectuază.

Importul de ouă din UE se efectuază strict în scop de incubare de către producătorii de carne de pasăre autohtoni. La fel menționăm faptul că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor asigură supravegherea producerii și plasării pe piață a ouălor de consum în conformitate cu Legea Nr. 221 din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară și Hotarîrea Guvernului Nr. 1208 din 27.10.2008 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind comercializarea ouălor pentru consum uman”.

Menționăm că milioane de ouă din mai multe ţări europene au fost retrase din magazine din cauza contaminării cu fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente. Ieri, Autoritatea Sanitar-Veterinară din România anunța că o tonă de gălbenuș de ouă contaminat a fost depistat pe 9 august într-un depozit din Timiș, dar care nu a ajuns în comerț.

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii. În doze mari, substanța poate provoca omului tulburări neurologice și vărsături.

You may also like

Comments are closed.

By