Verificări APC // Jumătate dintre vânzătorii din piețe înșeală cumpărătorii la cântar

piata fructe legume

Agenția pentru Protecția Consumatorului a lansat o campanie de informare și monitorizare privind utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare în piețele din țară.

În cadrul campaniei, inspectorii au mers în piețele din țară unde au depistat că jumătate din cântarele utilizate nu corespund normelor.

Potrivit APC, din cele 902 mijloace de măsurare(MM) puse în utilizare, 418 (46%) erau corespunzătoare normelor legale, iar restul 484 (54%) MM erau neadecvate, nelegalizate sau neverificate metrologic. Prin urmare, 82,9% din cîntarele utilizate de persoanele fizice erau neconforme, și doar 31% din cîntarele utilizate de agenți economici erau neconforme normelor metrologice legale (neincluse în Registrul de Stat al MM, neverificate metrologic).

Îngrijorător este faptul, că în unele piețe, nivelul de utilizare a mijloacelor de măsurare ilegale ajunge nivelul de 80%, situația în ansamblu înscriind 50-80% mijloace de măsurare neconforme cerințelor metrologiei legale, utilizate în piețele din țară.

Administratorilor de piețe, cât și comercianților le-au fost aduse la cunoștință toate încălcările, au primit suport consultativ pentru a se conforma cerințelor legale. Agenții economici au fost informați despre consecințele neconformării normelor metrologice legale, în care caz APC va pune în aplicare acțiunile de supraveghere a pieței prin control de stat, cu aplicarea măsurilor juridice, inclusiv aplicarea amenzilor proporțional nivelului de încălcări admis.

De la începutul anului curent, Agenţia a desfășurat 33 vizite de consultanță în piețele din Chișinău și Bălti, precum și în piețele din Cahul, Cantemir, Drochia, Edineț, Soroca, Briceni, Ungheni și Rezina.

You may also like

Comments are closed.

By