Unul dintre cele mai mari aisberguri din lume s-a desprins din calota glaciară a Antarcticii

GREENPEACE CREWMEMBERS INSPECT THE ICE IN ANTARCTICA

O uriaşă bucată de gheaţă, de două ori mărimea Qatarului, s-a desprins din Antarctica. Un satelit de observare al SUA a descoperit noul aisberg, în timp ce survola regiunea calotei de gheaţă Larsen C, informează BBC. Noul aisberg care cântăreşte un miliard de tone şi ar putea primi denumirea A68.

Cunoscut drept Larsen C înainte de a se rupe, acesta devine  unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, măsurând 6000 de km pătraţi. Asta înseamnă de patru ori suprafaţa Londrei sau de şapte ori cea a New York-ului, notează CNN.

Este unul dintre cei mai mari gheţari formaţi recent, modul în care va evolua în timp este greu de prezis. Ar putea rămâne într-un bloc compact sau se poate diviza în mai multe fragmente. Unele bucăţi de gheaţă ar putea rămâne în zonă, în timp ce altele ar putea migra către nord, în apele mai calde” , a declarat profesorul Adrian Luckman, din cadrul Universităţii Swansea, pentru The Telegraph.

Larsen C este o porţiune a banchizei Larsen de pe coasta de nord a Antarcticii. Săptămâna trecută, fisura se întindea pe 200 de kilometri, lăsând doar 5 km de legătură, avertiza Agenţia Spaţială Europeană.

Larsen C nu este primul aisberg care se rupe aici. În ultimele trei decenii, Larsen A şi B s-au desprins şi ele. Este o situaţie îngrijorătoare ca astfel de bucăţi imense de gheaţă să se rupă, în zona de pe Pământ care se încălzeşte în cel mai rapid ritm, potrivit NASA.

Scindarea Larsen C va produce o vulnerabilitate mare în această parte a planetei, spunea anterior NASA. Iar temperaturile cresc tot mai mult.

Urmează ca sistemele ESa să calculeze modificarea în volum a gheţii de pe Pământ, după monumentala scindare.

Localizat pe coasta Peninsulei Antarctica, stratul de gheaţă Larsen este divizat în trei blocuri mai mici. În 1995 din calota de gheaţă a Antarcticii s-a desprins stratul de gheaţă Larsen A, iar în 2002 s-a dezintegrat şi aisbergul Larsen B. Aisbergul care s-a desprins acum este de 100.000 de ori mai mare decât cel care a lovit Titanicul.

Specialiştii sugerau anul trecut că desprinderea unei bucăţi din calota Larsen C va produce dezintegrarea gheţii de la adâncimi mari din cauza expunerii la temperaturi ridicate.

Iată cum arăta situaţia acum şase luni:

sursa: mediafax.ro

You may also like

Comments are closed.

By