Spirite încinse! Mai mulți primari deranjați că șefii CALM ridică salarii astronomice // VIDEO

calm

Eficiența Congresului Autorităților Locale (CALM) este pusă la îndoială de primarii diferitor localități din țară, aceștia fiind deranjați și de salariile astronomice ridicare de șefii CALM. Aleșii locali se arată deranjați că șeful CALM, Viorel Furdui, a ridicat anul trecut aproape jumătate de milion de lei, iar anul acesta, în primele 5 luni, a încasat peste 200 mii lei, în condițiile în care un primar are un salariu de 5000 lei lunar.

Potrivit unui reportaj de la postul TVC 21, Directorul executiv CALM, Viorel Furdui, împreună cu soția sa, Carolina Furdui, ar încasa salarii de zeci de mii de lei. “Acestea susțin că Viorel Furdui ar fi încasat de la CALM, în 2015, drept salariu 469395 lei. Pentru ianuarie anul trecut, Furdui ar fi primit 60 000 ei, februarie – 80 000 lei. Acuzațiile acestora continuă și spun că de la începutul acestui an Viorel Furdui ar fi pus în buzunar aproape 200 000 lei, iar soția acestuia ar fi primit drept remunerare, în calitate de expert juridic, 330 000 lei pentru anul trecut. Edilii se arată mirați când aud despre astfel de remunerări în condițiile în care un primar primește un salariu lunar de 5000 lei”, potrivit unui reportaj de la postul de televiziune Tvc 21, care citează surse din interiorul CALM.

Mai mult, instituția este acuzată că nu ține cont de problemele cu care se confruntă autoritățile publice locale și nu tratează la nivel de egalitatea toți primarii din țară, dar este mai aproape numai de unii primari. “Ar trebui CALM să fie mai aproape de toți primarii, de unii primari. CALM ar trebui să cunoască toate problemele, nu doar a unor primării”, spune Ion Cuculescu, primarul orașului Șoldănești.

Și primarul de Budești, Nina Costiuc, spune că la moment nu există o egalitate de drept și echidistanță între autoritățile locale, iar CALM accentuează și mai mult această discrepanță. “Mi-aș dori foarte mult ca să fie echidistanță, să fie principiile democratice, și să fie transparență și să fie egalitate între toți actorii care formează acest congres”, a declarat Costiuc.

Iar primarul orașului Căușeni, Grigorie Repesciuc, atrage atenția că, de multe ori, CALM strică relațiile dintre autoritățile locale și cele centrale. “Câteodată mult se vorbește dar puțin se face. Câteodată, când discută CALM-ul cu diferite servicii și structuri, poate că sunt mai brutali, mai insistenți și strică relațiile între între autoritățile locale și multe ministere sau miniștri”, a menționat Repesciuc.

Solicitat să comenteze, Viorel Furdui a zis că salariul său oficial este de 4000 lei, iar referitor la restul veniturilor, el a menționat că “aș intra puțin în altă sferă și e legat de caracterul confidențial al proiectelor în care noi suntem implicați”.

sursa: politics.md

You may also like

Comments are closed.

By