Reacția ANSA după ce ieri CNA a reținut un om de afaceri ce ar deține monopol asupra exportului de fructe și legume în Federația Rusă

ansa_logo2

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a emis un comunicat drept reacție la reținerea de către CNA a unui om de afaceri, bănuit că, în cârdășie cu angajați ai Direcției Chișinău a ANSA, ar fi instituit monopol asupra exportului de fructe și legume în Federația Rusă.

Mai jos comunicatul ANSA integral:

În legătură cu publicaţiile din presă privind arestarea unui om de afaceri, specializat în exportul produselor de origine vegetală în Federaţia Rusă şi deficienţile, care ar exista în procesul de eliberare a certificatelor fitosanitare pentru export, ANSA aduce la cunoştinţă, că din martie curent, în scop de combatere a tentativelor de fraudări la eliberarea actelor permisive şi de micşorare a impactului factorului uman în procesul de întocmire a documentelor, a fost elaborat şi a implementat sistemul informatic automatizat ”Managementul eliberării certificatelor fitosanitare”.

Sistemul cuprinde două module principale interconectate: Modului I ”Registrul operatorilor” și Modulul II ”Certificate fitosanitare”. Prin Ordin ANSA au fost aprobate listele persoanelor cu accesul pentru Modului I și Modulul II, precum și limitele de acces pentru diferite grupuri de utilizatori. Conectarea la sistem este restricționată prin loginul și parola pentru fiecare grup de utilizator in parte și asigurată de creatorii sistemului, astfel fiind excluse premisele pentru eventuale intenţii de comitere a fraudelor.

Toţi solicitanţii de certificate fitosanitare sunt înregistraţi în Registrul de recepţionare a cererilor pentru obţinerea certificatului respectiv.

ANSA intervine cu solicitarea către agenţii economici, care intenţionează să exporte produsele pe pieţele externe, să respecte întocmai prevederile legale ale procedurilor de perfectare a documentelor şi să beneficieze de consultaţiile necesare, pe care Agenţia le acordă exportatorilor de produse agricole.

Amintim că, ieri, Centrul Național Anticorupție a efectuat mai multe percheziții în biroul de serviciu și la domiciliul omului de afaceri, dar și la Direcția Chișinău a ANSA. Potrivit datelor preliminare ale anchetei, administratorul SRL-ului ar fi mituit persoane publice în vederea obținerii certificatelor fitosanitare necesare pentru exportul de produse vegetale în Rusia, fără ca marfa să fie supusă controalelor necesare. Totodată, contra unor sume de bani, agentul economic ar fi acționat în calitate de intermediar în eliberarea certificatelor altor producători agricoli.

You may also like

Comments are closed.

By