Proiectul de lege cu privire la Guvern, votat în lectura a doua

parlament

Parlamentul a adoptat astăzi, în a doua lectură și finală, proiectul de lege cu privire la Guvern. Proiectul a fost votat de 53 de deputați prezenți în sală.

Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de lege cu privire la Guvern, în lectură finală. Pentru reforma Guvernului au votat 53 de deputați.

Documentul va asigura cadrul legislativ necesar pentru realizarea reformei administrației publice. Vor fi consolidate responsabilitățile autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, va exista o delimitare clară a funcțiilor politice de cele administrative. Unica funcție politică va fi cea a miniștrilor, iar principiile de integritate vor fi criterii de bază la desemnarea membrilor Guvernului.

Funcția de viceministru va fi exclusă, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate. În prezent, există această funcție în ministere.

De asemenea, proiectul stipulează funcțiile, împuternicirile și domeniile de activitate ale Guvernului și a exercitării interimatului funcției de Prim-ministru.

O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea Premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată.

Responsabil de implementarea reformei Guvernului este Centrul de Implementare a Reformelor.

You may also like

Comments are closed.

By