Meciul protestatarilor pro și anti vot mixt, câștigat dintr-o repriză de primii

protest sustinere vot mixt.jpg3.jpg

Meciul protestelor de joi din fața Parlamentului a fost câștigat fără drept de apel de manifestații care au optat pentru adoptarea sistemului mixt. Cel puțin 15 mii de oameni au manifestat în favoarea modificării sistemului electoral, în comparație cu aproximativ o mie de persoane, aduse de lideri de partid, care au scandat împotriva dreptului cetățenilor de a-și alege în mod direct deputații.

Manifestații pro-sistem mixt au venit din, practic, toate raioanele țării, fiind văzute pancarte ale manifestanților din Edineț, Comrat, Cahul. Oamenii au manifestat pașnic, au purtat drapele ale Republicii Moldova și au scandat lozinci în favoarea reformelor și a modificării sistemului electoral. Mai mulți vorbitori de la tribune, printre care primari, combatanți, reprezentanți ai minorităților etnice au declarat că această reformă este una în măsură să pună bazele unor schimbări profunde în Republica Moldova de combatere a corupției, funcționare a instituțiilor,etc.

În schimb manifestanții aduși de Usatîi și Năstase au avut un comportament agresiv, fiind influențați chiar de lideri ai protestului, precum Andrei Năstase care a încercat în câteva rânduri să-i provoace pe polițiști și pe ceilalți protestatari.

Și evenimentele de joi au demonstrat că protestele împotriva sistemului mixt nu se bucură de popularitate din partea cetățenilor, în schimb manifestații organizate practic ad-hoc adună un număr impunător de susținători, în condițiile în care toate sondajele arată că reforma sistemului electoral este una susținută de o majoritate largă a societății.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By