Igor Dodon a promulgat legea cu privire la reforma Guvernului

guvern2

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a promulgat legea cu privire la reforma Guvernului, care va duce la reducerea numărului de ministere și optimizarea cheltuielilor Executivului.

„Întotdeauna am optat pentru reducerea numărului de demnitari, deoarece nu este corect să păstrăm același număr de funcționari de rang înalt ca acum 25 de ani. În această perioadă Republica Moldova a pierdut aproape o treime din populație, iar numărul sus-pușilor a rămas cam același. Acest dezechilibru trebuia reparat și prin această lege se face un pas important în acest sens”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

20228266_1874713736102845_364432659727103118_n

Amintim că, la 7 iulie curent, Parlamentul a adoptat, în lectură finală, actul legislativ cu votul a 53 de deputați. Printre principalele aspecte incluse în noua lege se regăsesc divizarea funcţiilor politice de cele de administrare, delimitarea clară a atribuţiilor Guvernului, ministerelor şi ale Cancelariei de Stat pentru evitarea dublării acestora. Unica funcție politică va fi cea a miniștrilor.

De asemenea, este prevăzută excluderea funcției de viceministru, atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor urmâns să fie asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate.

O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea Premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată.

You may also like

Comments are closed.

By