Dosarul parcărilor cu plată în care este vizat primarul Dorin Chirtoacă, expediat în instanţă

chirtoaca privesc.jpg544

Urmărirea penală în dosarul referitor la parcările cu plată, ce îl vizează pe primarul Municipiului Chişinău, a fost finalizată, urmînd ca dosarul să fie expediat în instanţa de judecată.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată în care este învinuit primarul general al Municipiului Chişinău şi expediază cauza în instanţa de judecată. Potrivit actului de învinuire, primarul capitalei a comis acte de corupere pasivă, în variantă agravată şi infracţiunea de trafic de influenţă, în variantă agravată, în următoarele circumstanţe:

În perioada 2014-2015, Consiliul municipal Chişinău a aprobat Studiul final şi principiile generale de implementare a Strategiei pe termen lung de parcare în mun.Chişinău şi a dispus desfăşurarea procedurii de selectare a partenerului privat privind amenajarea, organizarea şi gestionarea parcărilor şi parcajelor controlate cu plată în municipiul Chişinău. Totodată, a fost aprobată şi componenţa Comisiei de selectare a partenerului privat, preşedintele acesteia fiind numit viceprimarul capitalei Nistor Grozavu.

În primăvara anului 2015, omul de afaceri Pincevski Anatol stabileşte o întâlnire cu şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei mun.Chişinău, Igor Gamretki, cunoscând că acesta este fost coleg de clasă al primarului general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu care se afla în relaţii apropiate. În cadrul întîlnirii, omul de afaceri îl roagă pe şeful Direcţiei să intervină pe lângă edilul capitalei pentru urgentarea concursului şi asigurarea câştigării licitaţiei de către compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH.

În cadrul unei alte întâlniri, care a avut loc la sediul Primăriei municipiului Chişinău, Igor Gamretki i-a comunicat primarului despre propunerea omului de afaceri şi interesul acestuia pentru implementarea proiectului privind gestionarea parcărilor cu plată în Chişinău. După cum reiese din probele administrate la dosar, ulterior Igor Gamretki i-a transmis lui Anatol Pincevski că, în schimbul a 26% din capitalul social al companiei, care va fi desemnată câştigătoare, ar putea să-l convingă pe primarul municipiului Chişinău şi pe alţi factori de decizie ai Primăriei să susţină acest proiect în forma avantajoasă pentru el. În aceste condiţii, Igor Gamretki este ajutat de Pincevski, prin intermediul unor persoane de încredere, să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH cu o cotă de 26 la sută. Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26 la sută din veniturile companiei reprezenta acea recompensă pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie.

După ce compania din Cipru devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH, primarul dă indicaţii pentru iniţierea licitaţiei, iar compania numită devine câştigătoare, conform înţelegerilor stabilite anterior între persoanele menţionate. De asemenea, tot la indicaţiile primarului, viceprimarul semnează contractul fără avizul CMC, chiar dacă art. 30 din Legea nr. 179 din 10.07.2008, cu privire la parteneriatul public privat, stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului se negociază clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău. Primarul capitalei a ignorat cu bună ştiinţă aceste prevederi legale şi a dispus începerea lucrărilor de proiectare, avizând personal pozitiv certificatele de urbanism, asa cum reiese din probele administrate în dosarul de urmărire penala.

În aceste circumstanţe, prin acţiunile sale intenţionate, primarul municipiului Chişinău a săvârşit infracţiunea prevăzută de art.324 alin.(3) lit.a),b) Cod penal – coruperea pasivă, adică acceptarea şi primirea, prin mijlocitor, de către o persoană cu funcţie de demnitate publică, de bunuri în proporţii deosebit de mari, ce nu i se cuvin, pentru sine şi pentru o altă persoană, pentru a îndeplini şi a grăbi îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale.

De asemenea, prin acţiunile sale intenţionate, primarul capitalei a comis, prin participare în calitate de autor infracţiunea prevăzută de art.42 alin.(2), 326 alin.(3) lit.a) Cod penal – traficul de influenţă, adică acceptarea şi primirea prin mijlocitor, de bunuri, în proporţii deosebit de mari, pentru sine şi pentru o altă persoană, de către o persoană care are influenţă şi care susţine că are influenţă asupra unor persoane publice, persoane cu funcţie de demnitate publică, pentru a-i face să îndeplinească şi să grăbească îndeplinirea unor acţiuni în exercitarea funcţiilor, indiferent dacă asemenea acţiuni au fost sau nu săvârşite.

În vederea excluderii oricăror influenţe asupra martorilor, unii dintre care exercită anumite funcţii în cadrul primăriei Chişinău, procurorii solicită Consiliului Municipal Chişinău suspendarea din funcţie a primarului general pe durata procesului de judecată. Este o măsură procesuala de constrîngere necesară pentru a preîntâmpina deteriorarea unor probe, falsificarea lor sau distrugerea, precum şi exercitarea de presiuni asupra unor funcţionari din Primărie, care în virtutea statutului funcţiei de demnitate publica pe care o deţine învinuitul, a subordonarii fata de acesta, ar putea fi supuşi presiunilor, lucru ce ar fi în detrimentul urmăririi penale şi ar putea afecta bună desfăşurare a procesului de judecată.

La rândul său, primarul de Chișinău nu este de acord cu cele incriminate. El spune că Procuratura cere lucruri ilegale!

„1. Suspendarea din functie a subsemnatului o poate face numai instanta de judecata (art. 33 alin. 1) si 2) din Legea nr. 436), nu Consiliul Municipal Chisinau. Si daca o cereti in mod ilegal, atunci pica argumentele voastre si rezulta ca doriti sa o faceti in scop politic.
2. Titlul comunicatului este “cauza penala…trimisa in judecata”. Cum ati trimis-o sau vreti sa o trimiteti in judecata, daca luni suntem invitati incepand cu ora 9 sa continuam sa facem cunostinta cu materialele din dosar?
3. Publicati dosarul in intregime sau ridicati interdictia pusa mie de a-l publica. Nu va obositi cu comunicate de presa pline de greseli, cerinte ilegale si infractiuni “desenate” . Avizarea certificatelor de urbanism reprezinta o atributie de serviciu, nu un abuz sau o infractiune, iar despre acuzatiile nefondate ale unora, facute ca sa scape ei insisi de pedeapsa, am spus deja zilele trecute. Trebuia sa veniti sa opriti falsificarea licitatiei atunci pe 6 octombrie 2015, este obligatia Dvs. sa opriti o infractiune, daca aveti informatii ca aceasta va avea loc. Or, chiar in dosar sunt rapoartele Dvs. din vara anului 2015 despre pregatirea falsificarii licitiatiei. De ce ati tacut atunci si de ce nici pana in prezent nu cereti anularea licitatiei??? Asta se numeste tainure de infractiuni si complicitate.

Concluzia e simpla: daca o institutie cum este Procuratura Generala isi permite sa iasa cu asemenea informatii si propuneri ilegale in public, ramane doar sa deducem ce este prin birouri, cum “lucreaza” cu adevarat si ce scop urmaresc… Inteleg ca dupa mita (pisica) din dosar procuratura umbla deja si cu mita-n sac”, se spune într-o postare de pe pagina de Facefook a lui Dorin Chirtoacă.

You may also like

Comments are closed.

By