Dodon, despre decizia CC privind referendumul: Este politizată și părtinitoare. Nu exclud acțiuni în masă în septembrie, pe 24

dodon

Într-o postare pe Facebook, președintele Igor Dodon afirmă că decizia de astăzi a Curții Constituționale prin care a fost respins referendumul din septembrie, demonstrează că este profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice. Dodon mai scrie că, de fapt, partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova și au decis să blocheze acțiunile acestuia. Totodată, șeful statului notează că decizia CC este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național.

Igor Dodon mai menționează că, în ciuda deciziei  sfidătoare a Curții Constituționale, va găsi o nouă inițiativă pentru a putea consulta poporul pe chestiuni de importanță națonală.

„Convocăm mîine ședința Consilului Republican al PSRM unde vom lua o decizie în această privință. Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui”, a scris Igor Dodon pe rețeaua de socializare.

Șeful statului a făcut și unele lămuriri „la pretinsa ilegalitate sau neconstituționalitate a întrebărilor supuse referendumului”.

Vedeți mai jos reacția președintelui postată pe Facebook:

Ceea ce era de demonstrat: majoritatea parlamentară și partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova inițiat de președinte. Și au decis să blocheze acțiunile mele, trădîndu-și din nou slăbiciunea și teama.

Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine.

CC-ul a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului.

Prin decizia de azi, Curtea Constituțională a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice. Jurământul pentru obținerea celei de-a doua cetățenii se face simțit la fiecare decizie a membrilor Curții.

Apropo, în anul 1999 prin decretul președintelui RM a fost numit referendumul consultativ, fara intervenția Parlamentului, și a fost validat de către Curtea Constituțională. Astfel stabilim că astăzi CC a adoptat hotărîrea într-un mod subiectiv și părtinitor, reieșind din fobiile colegiului ei față de președintelui RM.

În ciuda deciziei antidemocratice și sfidătoare a Curții Constituționale, menționez că nu ne oprim în intenția noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanță națonală. Vom veni cu alte inițiative în acest sens.

Convocăm mîine ședința Consilului Republican al PSRM unde vom lua o decizie în această privință. Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui.

P.S. Dacă e să ne referim la pretinsa ilegalitate sau neconstituționalitate a întrebărilor supuse referendumului:

1. Cu privire la legea miliardului – această lege constituie o întrebare de interes național la care cetățenii au dreptul să se expună.

2. Cu privire la întrebările ce vizează micșorarea numărului deputaților în parlament și sporirea competențelor președintelui în materie ce ține de dizolvarea parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate, acestea sunt la fel subiecte care au fost incluse în decret la multiplele solicitări ale cetățenilor RM, ce au avut drept scop stabilirea opinei poporului.

3. Cu referire la Istoria Moldovei, această este o întrebare de interes național ce constituie o preocupare fundamentală pentru cetățeni.

4. Cu privire la împuternicirile suplimentare oferite președintelui țării, este logic și corect politic să le permitem cetățenilor să decidă dacă un președinte ales de peste 800 000 de alegători poate avea mai multe împuterniciri decît un președinte ales de cîțiava zeci de deputați”.

Amintim că, în luna martie Igor Dodon a semnat un decret privind inițierea unui referendum republican consultativ pentru data de 24 septembrie 2017. Cetățenii urmau să răspundă la câteva întrebări: 1) abrogarea legii prin care miliardul dispărut din sistemul bancar este transformat în datorie a cetățenilor; 2) învestirea președintelui cu atribuții sporite pentru dizolvarea parlamentului; 3) reducerea numărului deputaților de la 101 la 71; 4) înlocuirea „Istoriei românilor” cu „Istoria Moldovei” în școli.

You may also like

Comments are closed.

By