VIDEO // Cine este extremistul Grigore Petrenco și traseul politic al acestuia într-un film documentar

petrenco lBGT

După aproape 2 ani, procesul de judecată în dosarul intentat după protestele antiguvernamentale din 6 septembrie 2015, cu participarea fostului deputat comunist Grigore Petrenco și a altor membri ai grupării extremiste ANTIFA, a ajuns la final.

După cum informează TRIBUNA, potrivit unui comunicat de presă, o ultimă ședință de judecată urmează să aibă loc joi, 15 iunie, începând cu ora 09.30, la Judecătoria Chișinău, sectorul Râșcani.

Reamintim că Grigore Petrenco este considerat politician prorus extremist și un agent extrem de periculos al Rusiei în Republica Moldova, care a demonstrat că se poate transforma foarte ușor dintr-un antieuropean convins în promotor al protestelor societății civile și apărător al drepturilor minorităților sexuale.  Un documentar detaliat despre petrenco a apărut la sfârșitul lunii mai, realizat de bloggerul Veacesalv Balacci, care prezintă mai multe imagini video ce demonstrează cine este Grigore Petrenco.

„De la naţional-bolşevismul rusesc, Partidul Comunist, comsomol, Voronin, Tkaciuk, pregătirea diversionistă în sânul serviciilor speciale de la Moscova, organizaţia extremistă AntiFa, promovarea separatismului din Moldova şi Ucraina şi colaborarea cu separatiştii din Donbass (de la proteste organizate în faţa ambasadei Ucrainei la Chişinău şi până la apariţii la televiziunile şi portalurile online ale separatiştilor din Donbass), încercările de destabilizare a societăţii din Moldova şi diversiunile împotriva instituţiilor de drept de la Chişinău şi până la noua misiune a diversionistului, primită din Rusia, infiltrarea în rândurile societăţii civile, în calitate de activist civic – acesta este traseul politic al lui Petrenco în ceva mai mult de un deceniu, prezentat de autor”, punctează filmul.

Până în 2014 Petrenco a fost unul dintre cei mai mari promotori ai intereselor Rusiei în Republica Moldova, iar după plecarea din rândurile PCRM, Petrenco și-a activizat membrii Antifa alăturându-se lui Renato Usatîi, dat acum în urmărire internațională pentru tentativa de omor asupra lui Gherman Gorbunțov. Ulterior,  Petrenco a continuat să fie folosit de moscoviți pentru destabilizarea situației din Republica Moldova și deturnarea cursului european al țării. În acest context se înscriu manifestațiile violente din fața Procuraturii Generale din toamna anului 2015, pentru care este judecat acum.

Balacci demonstrează prin probe video și faptul că Petrenco încearcă să-și mascheze misiunile pro-moscovite prin aderarea la protestele realizate de societatea civilă, însă ieșirile sale de la televiziunile din regiunea separatistă Donbas, ocupată de ruși, dar și declarațiile sale anti-SUA vorbesc despre cu totul și cu totul altceva.

Văzând însă că situația îi scapă de sub control, iar Moscova nu-l mai poate proteja în Republica Moldova din cauza războiului deschis cu guvernarea de la Chișinău, Petrenco încearcă acum să-și treacă gruparea sa periculoasă și antrenată în condiții de lupte stradale, dar și la diferite tabere organizate de Tkaciuc, sub protecția occidentului, declarându-se mare adept al valorilor europene. Petrenco acceptă în aceste condiții chiar să mărșăluiască la parada organizată de comunitatea LGBT cu genericul Fără Frică, mai arată filmul.

sursa: politics.md

You may also like

Comments are closed.

By