Ședințe la Guvern // Marți vor fi evacuate deșeurile din oraș

18944586_1671963349500166_291386525_n

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat astăzi la Guvern o serie de şedinţe în problema evacuării deşeurilor din oraşul Chişinău. La una dintre acestea au participat factorii de decizie şi grupul de persoane delegat de localnicii satului Bubuieci. La cea de-a doua şedinţă au fost convocaţi membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

Prim-ministrul şi localnicii satului Bubuieci s-au înțeles ca începând cu ziua de mâine deşeurile să fie evacuate din oraş.

„Cu părere de rău este o situaţie excepţională şi trebuie să intervenim. Suntem gata să le întindem o mână de ajutor colegilor de la Primărie, dar nu putem face minuni peste noapte şi avem nevoie de maxim o lună pentru a rezolva situaţia creată”, a spus premierul.

Prim-ministrul a propus localnicilor satului Bubuieci să delege o persoană pentru a participa alături de grupul de lucru la elaborarea planului de acţiuni în vederea soluţionării evacuării deşeurilor din Chişinău.

„Nu vrem să venim cu soluţionarea problemei pentru o zi, ci cu o rezolvare de perspectivă, prin eliminarea cauzelor. Urmează să stabilim o viziune complexă pe ţară privind managementul deşeurilor şi acţiunile care trebuie întreprinse în acest sens”, a afirmat şeful Cabinetului de miniştri.

foto-_j0a8839

La rândul lor, reprezentanţii localnicilor din Bubuieci au acceptat termenul de o lună, cu condiţia ca autorităţile să soluţioneze definitiv situaţia creată şi au mulţumit Premierului şi Guvernului pentru receptivitate şi implicare.

Şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale a fost convocată la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Mediului, reieşind din pericolul de a provoca o situaţie epidemiologică în Chişinău.

Prim-ministrul a dispus Ministerului Sănătății să monitorizeze situația epidemiologică în mun. Chișinău și suburbiile acestuia și să întreprindă toate măsurile ce se impun, conform competenței, pentru protecția populației. De asemenea, Centrul Naţional de Sănătate Publică va asigura evaluarea riscurilor și monitorizarea permanentă a situației epidemiologice în raport cu cantitățile de deșeuri menajere evacuate la poligoanele de depozitare. Iar Ministerul Mediului, în contextul Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru 2013-2027, va urgenta elaborarea Studiilor de fezabilitate pentru 8 regiuni de management al deșeurilor, inclusiv în mun. Chișinău și localitățile învecinate, prin intermediul proiectului finanțat de către Banca Europeană de Investiții.

foto: FAcebook Cristian Saulea

You may also like

Comments are closed.

By